Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Thrust SSC with pilot Andy Green Landspeed record holder

Kuka rikkoi ensimmäisenä äänivallin autolla?

Maassa tehdyt nopeusennätykset eivät pitkään juurikaan edistyneet, mutta 1960-luvulla alkoi tapahtua, kun ajoneuvoihin alettiin asentaa suihkumoottoreita!

Skyscan Photolibrary/Imageselect

Brittiläinen Andy Green rikkoi ensimmäisenä ihmisenä äänivallin maan päällä virallisesti 15. lokakuuta 1997. Se tapahtui Nevadan autiomaassa Yhdysvalloissa, missä Green, joka ­oli entinen taistelulentäjä, ylsi autolla vauhtiin 1 228 km/h.

Hän oli itse asiassa ajanut ääntä nopeammin jo kaksi päivää aiemmin, mutta ennätystä ei vielä silloin hyväksytty.

Sääntöjen mukaan auton piti ajaa tunnin sisällä kaksi mailin pituista matkaa ja ennätysyritykseksi rekisteröitiin kahden ajon keski­nopeus.

Green rikkoi ­äänennopeuden jo ensimmäisen ­mailin aikana, mutta suoritus kesti kaikkineen tunnin ja 49 sekuntia eli hän ylitti sallitun ajan 49 sekunnilla.

Ennätys rekisteröitiin kaksi päivää myöhemmin. Green teki sen Thrust SSC-autolla, joka oli 16,5 metriä pitkä ja painoi 10 ­tonnia.

Käytännössä se oli autoksi muutettu lentokone, jossa oli kaksi F-4 Phantom II -hävit­täjä­lentokoneen suihkumoottoria.

Moottorin teho oli yli 100 000 hevosvoimaa, kun tavallisen perhe­auton teho on noin 100–150 hevosvoimaa.

Green teki ennätyksen 50 vuotta ja yksi päivä sen jälkeen, ­kun yhdysvaltalainen Chuck Yeager oli ensimmäisenä rikkonut äänivallin ilmassa Bell X-1 -lentokoneella 14. lokakuuta 1947.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota