SFO museum

Kuka keksi yksikätisen rosvon?

Charles Fey rakensi ensimmäisen pelikoneen, joka jakoi voitot kolikoina suoraan koneesta. Näin hän ratkaisi monien baarinomistajien ongelman, sillä näiden oli aimmin pitänyt maksaa voitot onnekkaille pelaajille esimerkiksi oluena ja savukkeina.

Vuonna 1891 yhdysvaltalainen yritys Sittman & Pitt keksi ”yksikätisen rosvon” edeltäjän: pokerinpeluuta ­jäljittelevän koneen, jossa oli viisi pelikorttien kuvilla varustettua rullaa.

Koneita oli New Yorkin baareissa, ja voittona pelaaja saattoi saada esimerkiksi ilmaisen oluen kuningasparista tai sikarirasian kuningasvärisuorasta.

Koska voitot piti lunastaa baaritiskiltä, suosittu peli aiheutti lisävaivaa henkilökunnalle.

Saksalais-yhdysvaltalainen Charles Fey rakensi ensimmäisen pelikoneen, joka myös jakoi voitot automaattisesti syytämällä voittajalle kolikoita.

­Keksinnön ajankohdasta kiistellään, mutta ainakin vuonna 1896 hänen pelikoneidensa kysyntä oli jo niin suurta, että hän perusti niiden valmistusta varten tehtaan.

Fey antoi koneelleen nimen ”Liberty Bell” Philadelphian samannimisen kuuluisan kellon mukaan, mutta ­kansan suussa se sai nimityksen one-armed bandit eli ”yksikätinen rosvo”, sillä peliautomaatti käynnis­tettiin vetämällä koneen sivussa ­olevasta vivusta ja pelaaja menetti sille usein kaikki rahansa yrittäessään saada 50 sentin päävoittoa.

Fey ansaitsi koneillaan omaisuuden

Feyn kotiosavaltio Kalifornia kielsi peliautomaatit, mutta hänen koneensa levisivät nopeasti muualle Yhdysvaltoihin.

Hän sai koneistaan jatkuvat tienestit, sillä hän ei myynyt niitä vaan antoi ne vuokralle. Vuokrana oli aina puolet koneen tuotosta.

Fey ehti valmistaa 30 000 Liberty Belliä, kunnes uudenaikaisemmat koneet syrjäyttivät ne.