Rob Schleiffert
F-16-kone sinitaivaalla

Kuinka tehokas on F-16-hävittäjä?

F-16 on 1970-luvulta lähtien valloittanut taistelukenttien taivaat ympäri maailmaa. Ajan mittaan halpa ja luotettava hävittäjä on päätynyt monien maiden ilmavoimien vakituiseksi työjuhdaksi.

Historiallisesti katsottuna F-16 – joka tunnetaan myös nimellä F-16 Fighting Falcon – on yksi menestyneimmistä hävittäjistä.

Lentokonetta on valmistettu vuodesta 1976 lähtien yli 4600 kappaletta, ja se on ollut ylivertaisen tehokas monilla eri taistelukentillä, kuten Afganistanin ja Neuvostoliiton välisessä sodassa, Persianlahden sodassa ja Jugoslavian hajoamissodissa.

Konfliktien aikana F-16 osallistui useisiin ilmataisteluihin ja ampui alas 76 viholliskonetta, kun taas vain yksi F-16 on ammuttu alas.

Tämä tilasto tekee F-16:sta yhden historian menestyksekkäimmistä hävittäjistä. Edelle yltää vain Boeing F-15 Eagle, joka on ampunut alas 102 viholliskonetta ilman, että sitä on pudotettu korkeuksista kertaakaan.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että yksi F-16:n tärkeimmistä kilpailijoista, venäläinen MiG-21-hävittäjä, on ampunut alas 240 viholliskonetta, mutta myös yli 500 MiG-konetta on ammuttu alas.

Vaikka koneen edeltäjä F-15 on menestynyt taistelussa paremmin, F-16 on yleisesti ottaen suositumpi hävittäjäkone länsimaiden ja länsiliittoutuneiden keskuudessa.

F-16-parvi savuavan aavikon yllä

F-16 osallistui muun muassa Persianlahden sotaan, jossa hävittäjä osoittautui erittäin tehokkaaksi sekä ilma- että maamaaleja vastaan.

© US Air Force

F-16 on edullinen ja tehokas

Koneen suosio johtuu osittain siitä, että F-16 on suunniteltu edulliseksi – sekä hankintana että huoltokustannuksiltaan.

Toinen syy on se, että F-16 on niin sanottu monitoimikone, joka voi sekä osallistua ilmataisteluihin että hyökätä maassa olevia kohteita vastaan. Koneella voi siis suorittaa monipuolisempia tehtäviä kuin monilla muilla hävittäjillä.

Lentokoneen mainio ohjattavuus ja monipuolisuus näkyivät selvimmin [Persianlahden sodassa 1990-91] (https://historianet.fi/sota/lentava-konetykki-tuhosi-saddam-husseinin-armeijan), jolloin F-16-koneilla tehtiin tuhansia lentoja.

F-16 ampui alas irakilaisia hävittäjäkoneita ja teki täsmäiskuja useita maassa sijaitsevia kohteita vastaan kärsimättä yhtään tappiota Irakin kehittyneestä ilmapuolustuksesta huolimatta.