Raitiovaunuilla yhdys­valtalaiset pääsivät liikkumaan kaupungeissa nopeasti ja edullisesti.

Autoteollisuus romutti raitiovaunut

Jokaisessa raitiovaunussa istuu autoilija, joka toivoo pääsevänsä pois – tällaista sanomaa halusivat levittää yritykset, jotka 1930-luvulla ostivat ja ajoivat alas Yhdysvaltojen raitiotieyhtiöitä voidakseen myydä lisää autoja.

tiistai 10. joulukuuta 2013

Raitiovaunu oli suosituin kulkuväline

Vuonna 1921 suurin osa yhdysvaltalaisista käytti raitiovaunua kaupungeissa liikkuessaan. Yhdysvalloissa oli tuohon aikaan 1 200 raitiovaunuyhtiötä, joilla oli yhteensä 70 000 kilometriä raiteita
ja 300 000 työntekijää. Yhdysvaltalaiset tekivät vuodessa huimaavat 14 miljardia matkaa raitiovaunuilla.

Raideverkosto romutettiin

1930-luvulla autoteollisuus alkoi kuitenkin ostaa yhdysvaltalaisia raitiotieyhtiöitä ja lopetti sitten niiden toiminnan. Tarkoituksena oli myydä enemmän autoja, ja tulostakin saatiin. Los Angelesissa oli ennen autoteollisuuden iskua ollut maailman laajin raitiotieverkosto. Raiteet olivat kaupungin keskustassa niin tiheässä, että lähes joka katua pitkin pääsi raitiovaunulla. 1930-luvulla raiteet revittiin pois ja raitiovaunut korvattiin linja-autoilla.

Lataa raitiovaunujen alasajosta Yhdysvalloissa kertova artikkeli TK-Historian numerosta 18/2013.


Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta ”Lataa artikkeli” -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...