LEGO

Vararikon partaalla ollut puuseppä keksi LEGOt

Vararikon partaalla ollut puuseppä Ole Kirk Christiansen alkoi 1930-luvulla valmistaa puuleluja huonekalujen sijaan. Menestys tuli kuitenkin vasta muovipalikoiden myötä.

Vastoinkäymiset koettelivat puuseppä Ole Kirk Christiansenia. Oli vuosi 1932, ja Christiansenista oli juuri tullut leski. Lisäksi maailmantalous kärsi edelleen vuoden 1929 pörssiromahduksesta, ja konkurssi uhkasi Christensenin pientä verstasta Billundin kylässä Jyllannissa Tanskassa.

Useimmat verstaan työntekijät saivat lähteä, ja Ole Kirk Christiansen murehti edessä olevaa vararikkoa. Asiakkaita varten myyntineuvotteluihin valmistetut pienet huonekalumallit antoivat kuitenkin Christiansenille idean.

”Vain paras on kyllin hyvää.” Ole Kirk Christiansenin motto

Ole Kirk Christiansen oli aina rakastanut leluja, ja pienten huonekalumallien innoittamana hän alkoi valmistaa edullisia puuleluja. Niiden menekki ei kuitenkaan ollut kummoinen, ja hänen yrityksensä keikkui konkurssin partaalla.

Itsepäinen keksijä torjui avun

Christiansenin perhe tarjosi hänelle taloudellista tukea, mutta vain jos hän luopuisi leluhaaveistaan ja alkaisi jälleen valmistaa huonekaluja. Christensen ei taipunut vaan vaihtoi taktiikkaa vuonna 1934. Halpojen tuotteiden sijaan hän alkoi valmistaa huolellisesti suunniteltuja puuleluja, jotka hän oli itse ideoinut.

”Vain paras on kyllin hyvää”, oli puuseppämestarin uusi motto.

© Michael Kwan

Christiansen korosti visiotaan nimeämällä yrityksensä LEGOksi, mikä oli lyhenne sanoista ”leg godt” eli ’leiki hyvin’. Christiansen ei sitä tiennyt, mutta latinan kielen sana ”lego” tarkoittaa yhteenliittämistä, ja nimi osoittautui enteelliseksi.

Lelut alkoivat käydä kaupaksi, ja etenkin pieni puinen narulla varustettu ankka pääsi lasten suosioon Tanskassa ja Saksassa. Kun ankkaa veti narusta, sen nokka avautui ja sulkeutui.

LEGO vei palikat liukuhihnalle

LEGO-palikat ovat sekä hauskoja että luovia, mutta tunnettujen palikoiden valmistusprosessissa liiallista luovuutta ei sallita vaan kaikki käy tiukan ja harkitun kaavan mukaan.

© puxiang.com

1. Siilot täyttyvät muovirakeista

Muovi tulee LEGOn tehtaille rakeina. Keskimäärin tehtaissa on 14 siiloa, joista jokaiseen mahtuu 33 tonnia rakeita. Muovirakeet imetään putken kautta valukoneisiin, joissa muovi kuumennetaan ja ruiskutetaan ulos suuttimista.

puxiang.com

© Arne Hückelheim

2. Palikat syntyvät muoteissa

Muovi ruiskutetaan muotteihin, joissa se altistetaan palikan muodosta ja koosta riippuen jopa 150 tonnin paineeseen. Noin seitsemän sekunnin jälkeen osa viilennetään ja se siirtyy muotista liukuhihnalle.

Arne Hückelheim

© puxiang.com

3. Robotit hakevat täydet laatikot

Palikat siirtyvät liukuhihnalla eteenpäin ja putoavat sen päässä olevaan laatikkoon. Kun tietty määrä on täynnä, valukone antaa jollekin tehtaan kahdeksasta robotista käskyn hakea täyden laatikon.

puxiang.com

© R. Gansweith

4. Pakkaukset punnitaan tarkasti

Pakkaushallissa kone leimaa palikoihin LEGO-merkin. Sarjat pakataan automaattisesti pusseihin ja elektroninen vaaka punnitsee ne mikrogramman tarkkuudella. Pussit, jotka painavat liian paljon tai vähän, ovat virheellisiä ja ne poistetaan.

R. Gansweith

Puupula antoi muoville mahdollisuuden

Ole Kirk Christiansen sai taas kokea kovia, kun hänen tehtaansa paloi vuonna 1942. Onneksi hänellä oli tuolloin jo paljon uskollisia asiakkaita – ja riittävästi rahaa rakentaakseen LEGO-yrityksensä uudestaan.

Toisen maailmansodan päätyttyä Tanskassa oli pulaa raaka-aineista, kuten puusta. Kekseliäs Ole Kirk Christiansen ei kuitenkaan jäänyt neuvottomaksi vaan tarttui tilaisuuteen, kun hänelle esiteltiin kone, joka teki muoviosia.

Christiansen suunnitteli uuden muovipalikoiden järjestelmän esikuvanaan brittiläinen rakennussarja Kiddicraft. Pienet muovipalikat olivat onttoja ja ne voitiin liittää toisiinsa. Poika Godtfred Kirk Christiansen ei ollut isänsä puuhista kovin vakuuttunut.

© patentimages.storage.com

”Mitä epäilet? Etkö ymmärrä, että jos teemme tämän oikein, voimme myydä palikoita kaikkialle maailmaan”, isä julisti.

Ole Kirk Christiansen sai tahtonsa läpi, ja vuonna 1949 ensimmäiset LEGO-rakennussarjat lähtivät liukuhihnalta Billundista. Puuseppä oli kuitenkin jo sairauden heikentämä, ja hänen poikansa Godtfred Kirk Christiansen otti yhä enemmän vastuuta yrityksestä.

Godtfred muun muassa kehitti suunnittelutyötä. Vuonna 1958 Ole Kirk Christiansen kuoli sydänkohtaukseen, ja samana vuonna muovipalikoihin tuli pienet putket sisälle. Muutoksen ansiosta palikoiden liittäminen yhteen oli entistä helpompaa, ja lapset ja aikuiset kaikkialla maailmassa voivat alkaa koota niistä mitä ihmeellisimpiä rakennelmia. Ikoninen LEGO-palikka oli syntynyt.