Uusi sukelluspuku auttaa muinaisen koneen etsinnöissä

Maailman uudenaikaisinta sukelluspukua hyödynnetään Kreikassa maailman vanhimman laskukoneen etsinnöissä.

maanantai 1. syyskuuta 2014

Exosuit auttaa muinaisen laskukoneen etsinnöissä

Vuonna 1900 sienensukeltajat löysivät ­roomalaisajan laivan hylyn Antikyt­heran saaren edustalta Kreikasta. Hylyssä lojui ­arvoituksellinen hammasratasmekanismi, niin sanottu Antikytheran kone, joka osoittautui myöhemmissä tutkimuksissa maailman vanhimmaksi analogiseksi laskukoneeksi. Nyt tutkijaryhmä aikoo sukeltaa 2  000 vuotta vanhalle hylylle selvittämään, löytyisikö sieltä muita ­vastaavia kojeita. Hylky makaa noin 120 metrin syvyydessä, ja siksi tutkijat aikovat käyttää edistyksellistä Exosuit-sukelluspukua.

"Exosuit on kuin päälle puettava sukellus­vene. Sen sisällä veden painetta ei edes huomaa", tutkijaryhmän sukeltaja Phil Short kertoi brittiläiselle newscientist.com-uutissivustolle.

Vanha laivanhylky voi kätkeä salaisuuksia


Short ja ryhmän muut jäsenet ovat vakuut­tuneita siitä, että hylystä löytyy uusia aarteita. Viime vuosina tehtyjen kartoitusten mukaan osa uponneen laivan lastista on levinnyt hylyn ­ympärille ja että sen lähistöllä on toinenkin laivanhylky. Jos merestä löytyy vaikka vain ­muinaisen laskukoneen osia, se voi auttaa tutkijoita selvittämään laitteen toimintaa.

Perinteisillä varusteilla sukeltajat voivat työskennellä Antikytheran hylyllä vain muutaman minuutin.

Ehkä sinua kiinnostaa...