Shutterstock

Tutkija: Apinatkin kesyttivät tulen

Eteläafrikkalainen tutkija uskoo, että kaukainen sukulainen oppi käyttämään tulta jo ennen Homo sapiensia.

Eteläafrikkalainen paleoantropologi Lee Berger on tehnyt syvältä pimeästä luolastosta löydön, jonka hän uskoo mullistavan käsityksemme ihmisyyden historiasta.

Lehdistötiedotteessa Berger kertoo löytäneensä 30–40 metriä maan pinnan alapuolelta jälkiä hallitusta tulen käytöstä.

Bergerin mukaan jäljet eivät kuitenkaan kerro nykyihmisen eli Homo sapiensin esi-isien toiminnasta, vaan nokea ja palaneita eläinten luita löytyi Etelä-Afrikan Rising Star -luolastosta, joka on täynnä Homo naledi -lajin luurankoja. Homo naledi oli Homo sapiensin pienikokoinen ja paljon apinamaisempi serkku.

Asiantuntijoiden arvio Homo naledin ulkonäöstä.

© Cicero Moraes

Teoria on kiistanalainen

Sittemmin kadonnut Homo naledi eli 230 000 vuotta sitten Afrikassa yhtä aikaa Homo sapiensin eli nykyihmisen suvun kanssa. Homo naledi, jolla oli samankaltainen kallo kuin simpanssilla, oli noin 144 senttiä pitkä ja painoi nelisenkymmentä kiloa.

Berger on erityisen vaikuttunut siitä, että vaikka Homo naledin aivot olivat kooltaan vain kolmanneksen ihmisaivoista, se on pystynyt kulkemaan ja elämään syvällä luolastossa – käyttäen soihtuja ja nuotioita.

Bergerin teoria on kiistanalainen, ja muut tutkijat ovat kritisoineet Bergeriä myös siksi, ettei tutkimusta julkaistu ensin vertaisarvioidussa tiedejulkaisussa.