Sotilaslääkäri keksi liikkuvan verensiirtoyksikön
Espanjan sisällissodassa tuhannet sotilaat haavoittuivat ja menettivät paljon verta. Kanadalainen lääkäri kehitti avuksi auton, jolla hän kuljetti jääkaapissa verta rintamalle.

Norman Bethune ymmärsi hyvin rajoituksensa. Kenttälääkärinä hän tiesi, ettei pystynyt herättämään kuolleita eloon. Silti hänestä tuntui, että juuri niin tapahtui hänen silmiensä edessä kerta toisensa jälkeen.
Potilaat tuotiin sisään kasvot harmaina ja elottomina mutta jo muutamaa minuuttia myöhemmin heidän poskensa punottivat, heidän silmänsä loistivat jälleen taistelutahtoa ja he yrittivät hymyillä pelastajilleen.
Bethune oli tullut Espanjaan kanadalaisen avustusjärjestön Committee to Aid Spanish Democracyn (CASD) lähettämänä. Espanjan sisällissodassa Fransisco Francon johtamia kansallismielisiä vastaan taistelevat hallitusta kannattavat tasavaltalaiset tarvitsivat kipeästi lääketieteellistä apua, jopa suoranaista ihmettä. Bethune pystyi antamaan sen heille.
Bethunen menetelmä vaikeasti haavoittuneiden sotilaiden elvyttämiseksi oli yksinkertainen.
Ensin hän antoi haavoittuneelle paikallispuudutuksen, ja sitten hän avasi tämän kyynärtaipeesta suonen ja työnsi siihen pienen lasikanyylin, jota pitkin pullosta virtasi suoneen veri.
Mullistavaa asiassa oli se, että Bethune teki verensiirtoja kenttäoloissa rintamalla. Se pelasti monta sellaista sotilasta, jotka olisivat menneet šokkiin tai vuotaneet kuiviin matkalla sairaalaan.
Monien aikalaistensa tavoin Bethune tunsi vetoa kommunismiin, ja vuonna 1935 hän oli liittynyt kotimaansa Kanadan kommunistiseen puolueeseen.
Seuraavana vuonna, kun sosialistien hallintoon tyytymättömät kansallismieliset hyökkäsivät Espanjassa kenraali Francon johdolla hallitusta vastaan, Bethune ilmoittautui vapaaehtoiseksi hallituksen puolelle.
Kun hän saapui 3. marraskuuta Madridiin, Francon joukot valmistautuivat valtaamaan kaupungin.