Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tekniikka - Keksinnöt

Selfie: Lamppukauppias ehti ensimmäisenä

Selfie ei ole ollenkaan uusi keksintö. Jo vuonna 1839 yhdysvaltalainen lamppukauppias otti maailman ensimmäisen omakuvan.

Varhaisin selfie Philadelphiassa

Maailman ensimmäisen selfien otti syksyllä 1839 amatöörikemisti Robert Cornelius lamppukaupan edessä Philadelphiassa. Hän sovelsi uraauurtavassa otoksessaan uutta valokuvaustekniikkaa, daguerrotypiaa, jonka oli vasta muutamia kuukausia aiemmin esitellyt ranskalainen taidemaalari ja keksijä Louis Daguerre.

Tilaus herätti kiinnostuksen valokuvaamiseen

Cornelius työskenteli isänsä lamppukaupassa Philadelphiassa. Hän oli ollut lapsesta asti kiinnostunut kemiasta. Kiinnostus vain kasvoi entisestään, kun keksijä Joseph Saxton vuonna 1839 pyysi häntä tekemään valoherkän hopealevyn, jota voitiin käyttää apuna valokuvia otettaessa.

Selfie vaati kärsivällisyyttä

Tehtävä innosti Corneliusta kokeilemaan itse uutta kuvaustekniikkaa, ja hän kehitti sitä edelleen omalla kamerallaan. Hänen itsestään ottama kuva oli kokeilujen ensimmäinen tulos ja siitä tuli siten myös historian ensimmäinen omakuva – nykykielellä selfie.

Corneliuksen kokeiden aikaan kuvan otto saattoi vaatia peräti 15 minuutin valotusajan, joten kuvattavan piti malttaa olla pitkään paikallaan.

Cornelius palasi lamppukauppiaaksi

Menestys rohkaisi Corneliuksen avaamaan kaksi maailman varhaisimpiin kuuluneista valokuvastudioista Yhdysvalloissa vuosina 1841–1843. Kun kilpailu kiristyi yhä uusien valokuvaamoiden aloitettua toimintansa, Cornelius kuitenkin päätti lopettaa uransa kuvaajana ja palasi työhön perheensä lamppukauppaan.

Lue myös:

Keksinnöt

Ketkä käyttivät ensimmäisinä jalustimia ratsailla?

2 minuuttia
Arkielämä

Maailman ensimmäinen selfie

1 minuuttia
Keksinnöt

Liekinheitin aiheutti paniikkia rintamalla

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

passowrd_reset.form.email_help
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota