Selfie: Lamppukauppias ehti ensimmäisenä

Selfie ei ole ollenkaan uusi keksintö. Jo vuonna 1839 yhdysvaltalainen lamppukauppias otti maailman ensimmäisen omakuvan.

Varhaisin selfie Philadelphiassa

Maailman ensimmäisen selfien otti syksyllä 1839 amatöörikemisti Robert Cornelius lamppukaupan edessä Philadelphiassa. Hän sovelsi uraauurtavassa otoksessaan uutta valokuvaustekniikkaa, daguerrotypiaa, jonka oli vasta muutamia kuukausia aiemmin esitellyt ranskalainen taidemaalari ja keksijä Louis Daguerre.

Tilaus herätti kiinnostuksen valokuvaamiseen

Cornelius työskenteli isänsä lamppukaupassa Philadelphiassa. Hän oli ollut lapsesta asti kiinnostunut kemiasta. Kiinnostus vain kasvoi entisestään, kun keksijä Joseph Saxton vuonna 1839 pyysi häntä tekemään valoherkän hopealevyn, jota voitiin käyttää apuna valokuvia otettaessa.

Selfie vaati kärsivällisyyttä

Tehtävä innosti Corneliusta kokeilemaan itse uutta kuvaustekniikkaa, ja hän kehitti sitä edelleen omalla kamerallaan. Hänen itsestään ottama kuva oli kokeilujen ensimmäinen tulos ja siitä tuli siten myös historian ensimmäinen omakuva – nykykielellä selfie.

Corneliuksen kokeiden aikaan kuvan otto saattoi vaatia peräti 15 minuutin valotusajan, joten kuvattavan piti malttaa olla pitkään paikallaan.

Cornelius palasi lamppukauppiaaksi

Menestys rohkaisi Corneliuksen avaamaan kaksi maailman varhaisimpiin kuuluneista valokuvastudioista Yhdysvalloissa vuosina 1841–1843. Kun kilpailu kiristyi yhä uusien valokuvaamoiden aloitettua toimintansa, Cornelius kuitenkin päätti lopettaa uransa kuvaajana ja palasi työhön perheensä lamppukauppaan.