Samuel Colt ja The Peacemaker, ”Rauhantekijä”. 
© Getty Images

Samuel Colt kehitti maailman tehokkaimman mustaruutirevolverin

”Jumala loi ihmiset – mutta Colt teki heistä tasa-arvoisia” – näin sanottiin 1800-luvun Yhdysvalloissa Samuel Coltin kehitettyä revolverinsa.

perjantai 23. helmikuuta 2018 teksti Pelle Stampe & Sebastian Relster

Kun Colt sai patentin keksinnölleen vuonna 1835, asetta kutsuttiin nimellä ”revolving pistol” eli ’pyörivä pistooli’, mutta nimi lyheni käytössä pian revolveriksi. 

Coltin asetehtaan tunnetuin kuudestilaukeava on Colt .45 Peacemaker vuodelta 1873.

1831

Idea laivan ruorista

Samuel Colt lähti 17-vuotiaana merille. Laivoilla hän kiinnostui ruorin mekaniikasta: 

”Riippu­matta siitä, kumpaan suuntaan ruoria pyöritettiin, kunkin puolan kohdalla oli aina kytkin, jolla ­ruori voitiin lukita kulloiseenkin asentoon.” 

Colt rakensi puusta aseen mallin, ja maihin pääs­tyään hän kehitti sen perusteella aivan ­uudentyyppisen pistoolin, jossa ruorin puolia vastasivat panosrummun panoskammiot.

Tutustu kuvasta tarkemmin Rauhantekijään

1835

Hankala alku

Coltin ensimmäinen patentti­hakemus revolverilleen vuonna 1832 hylättiin: ase muistutti liikaa piilukkorevolveria, jonka amerikkalainen Elisha H. Collier oli kehittänyt 17 vuotta aikaisemmin ja jossa niin ikään oli pyörivä panosrumpu. 

Coltin revolveri erosi Collierin aseesta kuitenkin siten, että sen kaikki osat valmistettiin koneellisesti ja kuluneet osat ­voitiin vaihtaa uusiin. Siksi Coltin revolveri oli Collierin asetta reilusti halvempi.

Kolmen vuoden kuluttua Colt sai revolverilleen viimein patentin, ja myyntitaitojensa ansiosta hän hankki armeijalta 75 aseen tilauksen. 

Hän ei kuitenkaan kyennyt valmistamaan aseita ajoissa, jolloin armeija perui tilauksen ja Colt teki konkurssin. 

1846

Meksikon sota pelasti Coltin

Coltin onni kääntyi, kun Meksikon ja Yhdysvaltain välille puhkesi vuonna 1846 sota ja Colt sai Yhdysvaltain armeijalta yli tuhannen revolverin tilauksen. 

Colt toimitti armeijalle uusimman mallinsa, kaksi kiloa painavan Walker-Colt-revolverin, joka on ­kaikkien aikojen tehokkain mustaruutirevolveri. 

Villin lännen sankarit, kuten Wyatt Earp ja Bat Masterson, ­suosivat Peacemaker-revolveria. Myöhemmät sotasankarit, kuten T. E. ”Arabian” Lawrence ja kenraali ­George Patton, tekivät myös asetta ­tunnetuksi. Pattonia ei juuri koskaan nähty ilman vyöstään roikkuvia norsunluukahvoilla varustettuja Peacemakereitaan.

© Polfoto/Corbis

1850

Euroopan markkinat aukesivat

1800-luvun puolivälissä Eurooppaa raas­toivat vallankumoukset, sodat sekä kiivas asevarustelu.

Samuel Colt käytti tilannetta ­kylmäverisesti hyväkseen: hän antoi ­ymmärtää, että vihollinen oli tilannut häneltä aseita, jolloin pelko jäämisestä kilpavarustelussa muiden jalkoihin sai valtion ­toisensa jälkeen tilaamaan aseita Coltin tehtailta. 

Coltin onnistui parissa vuodessa myydä yli 250  000 Colt 1851 Navy -revolveria. Sen seuraajaa Colt Army Model 1860 -malliakin valmistettiin yli 200  000 kappaletta. 

Vuonna 1861 Colt liittyi vapaaehtoisena pohjoisvaltioiden joukkoihin, mutta ei joutunut taisteluun. Hän kuoli seuraavana vuonna.

Lisätietoa

✱ Syrjäseutujen asukkaat saattoivat tilata ­postista Peace­maker-revolverin 17 dolla­rilla, mikä vastaa nykyrahassa noin 280 euroa.

✱ Coltin kuollessa vuonna 1862 ­hänen omaisuutensa arvo oli noin 400 miljoonaa dollaria eli nyky­rahassa noin 1,4 miljardia euroa. Coltin lanko ­Richard Jarvis ryhtyi johtamaan Coltin asetehtaita.

✱ Legendaarisen Peacemakerin valmistus lopetettiin vuonna 1941, jolloin asetta oli myyty jo huimat 357  860 kappaletta. Kysyntä ­jatkui kuitenkin niin ­suurena, että ase otettiin uudelleen tuotantoon vuosiksi 1956–82. Vuonna 1994 Peacemakerin tuotanto käynnistyi jälleen, ja asetta ­valmistetaan yhä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...