Mieskolmikko seisoi kärsimättömänä saksalaisessa Augsburgin moottoritehtaassa lähes kolme metriä korkean moottorin edessä.
Laskelmien mukaan moottorin tehon piti olla viisi hevosvoimaa. Uutta konetta kokeiltaisiin ensimmäistä kertaa päiväkausia kestäneen hienosäädön jälkeen.
Insinööri Rudolf Diesel valmistautui käynnistämään moottorin yhdessä kahden apulaisensa kanssa. Oli kymmenes elokuuta 1893.
Rudolf Diesel astui eteenpäin ja kiersi polttoainehanaa niin, että kevyt lamppuöljy valui alas moottoriin. Moottori hajosi kuitenkin kappaleiksi heti, kun polttoaine syttyi.
Diesel ja hänen kaksi työtoveriaan kaatuivat räjähdyksen voimasta, ja teräviä metallinpalasia lenteli ympäriinsä.
Kolmikko oli onnekas, sillä kaikki selvisivät hengissä. Moottorin keksinyt Diesel oli yhä täynnä tarmoa. Hän tiesi nyt, että teoria polttoaineen sytyttämisestä ilman kipinää toimi myös käytännössä.
Diesel oli varma siitä, että hänen paineeseen perustuva moottorinsa olisi ennennäkemättömän tehokas.
Kehitystyötä jatkettiin viikkokausia yötä päivää, ja lopuksi Diesel kirjoitti muistiinpanoihinsa:
”Nyt on moottorin vajavaisuudesta huolimatta todistettu, että prosessin voi tosiaan toteuttaa.”
Rudolf Diesel oli tekniikan ihmelapsi
Rudolf Christian Karl Diesel syntyi 18. maaliskuuta 1858 Pariisissa saksalaiseen perheeseen. Hän kiinnostui jo lapsena tekniikasta sekä moottoreista ja purki esimerkiksi perheen käkikellon kappaleiksi tutkiakseen sen jousia, hammasrattaita ja heilureita.
Pikkupojan uteliaisuus oli joskus vaarallistakin – Rudolf oli esimerkiksi lähellä räjäyttää koko talon maan tasalle tehdessään kokeiluja kodin kaasulaitteilla.
Rudolf oli ikätovereitaan edellä varsinkin luonnontieteissä, ja pojan lahjakkuus kävi pian selväksi hänen koulunsa opettajille.
Koulupäivän päätyttyä Rudolf paneutui innokkaasti kaikkiin insinööritaidon uutuuksiin, joita Pariisissa noihin aikoihin oli nähtävänä.
Rudolf Diesel oli erityisen kiinnostunut moottoreista, ja lahjakkaan koulupojan riemulla ei ollut rajoja, kun vanhemmat veivät hänet vuonna 1867 Pariisin maailmannäyttelyyn.
Siellä hän perehtyi muun muassa Nicolaus August Oton bensiinimottoriin, jota pidettiin ensimmäisenä vakavasti otettavana vaihtoehtona höyrykoneelle.
Rudolf ryhtyi myös kiertelemään Pariisin teknisiä museoita, joissa hän tutki tuntikausia höyry- ja kaasumoottoreita. Tiedonhaluinen poika kiinnostui eritoten yhdestä laitteesta: maailman vanhimmasta itse liikkuvasta kulkuneuvosta, kolmirenkaisesta höyrytraktorista vuodelta 1769.
Kaksitoistavuotias Diesel piirsi traktorista huolellisesti luonnoksen muistikirjaansa. Nuoren pojan mieltä askarruttivat ja kiehtoivat monet moottoreihin liittyvät asiat.