Portugalista löytyi Euroopan ensimmäinen terästyökalu

Arkeologit ovat analysoineet 2 900 vuotta vanhoja kivikaiverroksia ja Portugalista löydettyä talttaa. Tutkimusten perusteella terästä oli jo ennen rautakautta.

Terästä pronssikaudella
© Ralph Araque Gonzalez

Tutkijoiden tähänastisen käsityksen mukaan terästyökalut tulivat Eurooppaan vasta rautakaudella. Uuden Journal of Archaeological Sciencessa julkaistun tutkimuksen mukaan niitä on käytetty ilmeisesti Euroopassa jo aiemmin.

Arkeologit tutkivat vanhoja pronssikautisia kivikaiverroksia ja ottivat metallurgisia näytteitä saman ajan taltasta ja löysivät todisteita siitä, että teräksenvalmistus osattiin Etelä-Portugalissa jo noin 900 eaa. eli Iberian niemimaan myöhäisellä pronssikaudella. Tätä ennen varhaisimmat todisteet teräksentuotannosta alueelta ovat noin sata vuotta myöhemmältä ajalta, ja Roomassa alettiin valmistaa terästä suuressa mittakaavassa vasta noin tuhat vuotta myöhemmin.

Teräs pronssikaudella

Arkeologit testasivat teoriaansa yrittämällä kaivertaa silikaattikvartsia raudasta (yllä) ja löydetyn kaltaisesta terässeoksesta (alla) tehdyillä työkaluilla. Vain teräs pystyi kiveen.

© Ralph Araque Gonzalez & Pedro Baptista

Hiili teki metallista vahvempaa

2 900 vuotta vanhat kivikaiverrokset johdattivat arkeologit terästyökalun jäljille.

“Kaiverrokset on tehty silikaattikvartsiin, joka on niin kovaa, että tutkimuksemme mukaan sitä ei ole voitu kaivertaa pronssi- eikä kivityökaluilla”, kertoo Freibugin yliopiston arkeologi Ralph Araque Gonzalez.

2 900 vuotta vanhan portugalilaisen taltan tutkimuksissa havaittiin, että sen metalli sisälsi yli 0,3 prosenttia hiiltä, eli sitä voidaan pitää teräksenä. Teräs on metalliseos, joka sisältää rautaa ja esimerkiksi hiiltä, joka tekee siitä vahvempaa kuin tavallinen rauta.

Tutkijat korostavat, että aikakauden sekä sen, että teräs on ilmeisesti tehty paikallisesti, perusteella voidaan olettaa, että paikalliset kulttuurit ovat itse kehittäneet teräksen eikä se ole myöhempien muuttoliikkeiden tai valloittajien perua.

Taltta Portugali

Terästaltta on 18 senttiä pitkä. Se löytyi Rocha do Vigion kaivauksilta Portugalista Alentejon alueelta.

© Ralph Araque Gonzalez