Myrskylyhty valaisi yön

Ihmisten oli tuhansia vuosia pärjättävä pimeän aikaan milloin kynttilöillä, milloin pienestäkin tuulenviristä sammuvilla, käryävillä öljylampuilla – kunnes uusi keksintö toi ratkaisun vuonna 1880.

Ihmisten oli tuhansia vuosia pärjättävä pimeän aikaan milloin kynttilöillä, milloin pienestäkin tuulenviristä sammuvilla, käryävillä öljylampuilla – kunnes uusi keksintö toi ratkaisun vuonna 1880.

Library of Congress

1840-luvulla öljyteollisuuden edelläkävijät keksivät, että raakaöljystä voitiin jalostaa petrolia.

Halpa ja kirkkaalla, kellertävällä liekillä palava neste oli vanhanaikaisiin öljylamppujen polttoaineisiin verrattuna suuri edistysaskel.

Muutaman vuoden kuluttua kehitettiin jo ensimmäiset petrolikäyttöiset öljylamput.

Lamppu koostui säiliöstä ja sydänlangasta, jota suojasi korkea lasiputki. Se soveltui hyvin sisätilojen valaisuun, mutta ulkona se oli epäkäytännöllinen, sillä lasiputki putosi helposti. Sen heikko liekki myös sammui herkästi tuulesta ja vedosta.

Käytännöllisempi ratkaisu saatiin vasta, kun keksijä John Irwin patentoi 1862 prässätystä metallista valmistetun myrskylyhdyn – ja Robert E. Dietz alkoi valmistaa sitä sarjatuotantona vuonna 1880.

Lampun kupua reunustavien putkien kautta sydämeen kulki raikasta ilmaa, ja kuuma, käytetty ilma virtasi pois yläosan aukosta.

Näin polttoainetta voitiin hyödyntää tehokkaasti, ja liekki paloi tasaisesti.

Lasikuvun suojassa se ei myöskään sammunut edes myrskyssä.

Katso, miten myrskylyhty toimii

Lamppua alkoi valmistaa yhdysvaltalainen Robert Edwin Dietz. Massatuotanto toi luotettavan ja turvallisen lampun suuren yleisön ulottuville, ja ihmiset pystyivät nyt sen ansiosta liikkumaan pimeän tultua ulkona säässä kuin säässä – nimi myrskylyhty ei ole tuulesta temmattu.

Lampusta tuli oitis menestys, ja se otettiin käyttöön muun muassa Yhdysvaltojen rautateillä. Rautatieyhtiöistä tulikin merkittäviä asiakkaita Dietzin lamppuyritykselle.

Dietzin lyhtyjä valmistetaan edelleen, ja ne ovat myös suosittuja maissa, joissa kaikilla ei ole sähköä käytettävissään.