Mistä asti on käytetty laskukoneita?

Milloin rakennettiin ensimmäinen laskukone?

Wilhelm Schickard alkoi rakennuttaa mekaanista ”lasku­kelloa”, jolla voi­taisiin suorittaa yhteen- ja vähennyslaskuja. Laite kuitenkin tuhoutui tulipalossa ennen valmistumistaan, eikä Schickardin suunnitelma koskaan toteutunut.

Ensimmäisen toimivan laskukoneen rakensi vasta 22-vuotias ranskalainen Blaise Pascal vuonna 1645. Hän kehitti laitteen avuksi verotoimistossa työskente­levälle isälleen.

”Sautoir” oli Pascalin kehittämä varsi, joka välitti hammasrattaiden liikkeen. Kuva: Conservatoire National des Arts et Métiers

Laskukone sai innostuneen vastaanoton

Laskukone otettiin ilolla vastaan Euroopan tiede­piireissä. Koneesta tehtiin eri­laisia versioita, joiden avulla saattoi laskea yhteen desi­maali­lukuja tai senaikaisia monimutkaisia ranskalaisia mitta- ja rahayksiköitä.

Suuresta innostuksesta huolimatta laitteen kysyntä oli vähäistä, sillä kone oli rakennettava käsityönä ja oli siksi varsin kallis. Se ei myöskään ollut kovin käy­tännöllinen, sillä se suoritti vain yhteenlaskuja ja muita laskuja tehtäessä oli laskettava aputoimituksia päässä.

Niinpä Pascalin laskukone, joka tunnettiin nimellä ”pascaline”, jäi rikkaiden leluksi, eikä niitä rakennettu kuin parikymmentä. Laskukoneen läpimurto koitti 1800-luvulla, jolloin koneisiin tarvittavia kom­ponentteja voitiin alkaa valmistaa sarjatuotantona.