Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lombard Log Hauler kehitettiin tukkipuiden kuljetusta varten.

Tekniikka - Keksinnöt

Milloin telaketju on keksitty?

Telaketjut keksittiin jo 1800-luvulla, mutta vasta 1900-luvun vaihteessa niistä onnistuttiin kehittämäään käytännössä toimiva versio.

Telaketjut tulivat käyttöön vuoden 1900 tienoilla

Telaketjuja käytettiin jo 1900-luvun alussa työ­koneissa, ja niiden pohjalta ensimmäisen maailman­sodan aikana alettiin kehitellä panssarivaunuja. 1800-luvun patenttihakemusten perusteella tiedetään, että telaketjua oli hahmoteltu jo aiemminkin, mutta käytännössä toimiva versio siitä onnistuttiin kehittämään vasta vuosisadan lopussa.

Metsäteollisuus kaipasi telaketjuja

Seppä Alvin Orlando Lombard valmisti metsätyökaluja Mainessa Koillis-Yhdysvalloissa. Hän ymmärsi, että hakkuut etenisivät tehokkaammin, jos raskaat tukit saisi kuljetettua metsästä moottorikäyttöisillä koneilla. Tiettömissä metsissä ajoneuvoilta vaadittiin erinomaista pitoa, ja siksi Lombard alkoi kehittää telaketjua.

Ensimmäiset telaketjut asennettiin Lombard Log Hauleriin

Vuonna 1901 ensimmäinen Lombard Log Hauler oli valmis. Se muistutti veturia, mutta siinä oli takana telaketjut ja edessä joko sukset tai pyörät. Alkuun se toimi höyryvoimalla, myöhemmin dieselmoottorilla. Vuoteen 1917 mennessä Lombard valmisti 83 konetta, jotka metsätöissä vastasivat kukin 20 hevosen työpanosta.

Lue myös:

Keksinnöt

Näin syntyivät telaketjut

1 minuuttia
Keksinnöt

Levysoitin: Miten vanha levysoitin on?

2 minuuttia
Keksinnöt

Milloin tietokonepelit keksittiin?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota