BRPever

Milloin paperi keksittiin?

Kun kiinalaiset keksivät alkaa kirjoittaa paperille bamburullien ja silkkikankaiden sijaan, omien ajatusten muistiin merkitsemisestä tuli helpompaa ja halvempaa.

Maailman vanhin säilynyt paperi on peräisin Kiinasta.

Se löydettiin Han-dynastian aikaisesta keisarihaudasta noin vuodelta 100 eaa. ja se on valmistettu hamppukuiduista, mutta se on liian paksua ja pehmeää kirjoituskäyttöön.

Kiinalaiset käyttivätkin paperia kääreenä sekä mattoihin ja jopa vaatteisiin.

Maailman vanhin paperi valmistettiin Kiinassa noin vuonna 256 jaa.

© Calligraphy Museum, Tokyo

Kirjoituspaperin kehittäjäksi mainitaan yleensä virkamies nimeltä Cai Lun, joka ilmoitti vuonna 105 kehittäneensä uudentyyppisen paperin.

Cai Lunin paperi korvasi pian painavat bambukääröt ja kalliin silkkikankaan, joille kiinalaiset olivat siihen asti kirjoittaneet.

Arkeologiset löydöt ovat osoittaneet, että Kiinassa käytettiin jonkinlaista kirjoituspaperia jo vähintään 30 vuotta ennen Cai Lunia, mutta asiantuntijoiden mukaan Cai Lun vakiinnutti paperin valmistusmenetelmän.

Näin kiinalaiset valmistivat paperia

1) Paperin tekoon valittiin parhaat kasvikuidut esimerkiksi hampusta. Niitä liotettiin, keitettiin ja survottiin massaksi.
2) Paperimassaa keitettiin vesialtaassa, minkä jälkeen se levitettiin kehikkoihin.
3) Kun kaikki kuidut oli levitetty kehikkoihin, kehikot pantiin kuivumaan aurinkoon. Kun paperiarkit olivat täysin kuivia, ne voitiin irrottaa varovasti kehikoista.

© AKG/Ritzau Scanpix