Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Milloin paperi keksittiin?

Kun kiinalaiset keksivät alkaa kirjoittaa paperille bamburullien ja silkkikankaiden sijaan, omien ajatusten muistiin merkitsemisestä tuli helpompaa ja halvempaa.

BRPever

Maailman vanhin säilynyt paperi on peräisin Kiinasta.

Se löydettiin Han-dynastian aikaisesta keisarihaudasta noin vuodelta 100 eaa. ja se on valmistettu hamppukuiduista, mutta se on liian paksua ja pehmeää kirjoituskäyttöön.

Kiinalaiset käyttivätkin paperia kääreenä sekä mattoihin ja jopa vaatteisiin.

Maailman vanhin paperi valmistettiin Kiinassa noin vuonna 256 jaa.

© Calligraphy Museum, Tokyo

Kirjoituspaperin kehittäjäksi mainitaan yleensä virkamies nimeltä Cai Lun, joka ilmoitti vuonna 105 kehittäneensä uudentyyppisen paperin.

Cai Lunin paperi korvasi pian painavat bambukääröt ja kalliin silkkikankaan, joille kiinalaiset olivat siihen asti kirjoittaneet.

Arkeologiset löydöt ovat osoittaneet, että Kiinassa käytettiin jonkinlaista kirjoituspaperia jo vähintään 30 vuotta ennen Cai Lunia, mutta asiantuntijoiden mukaan Cai Lun vakiinnutti paperin valmistusmenetelmän.

Näin kiinalaiset valmistivat paperia

1) Paperin tekoon valittiin parhaat kasvikuidut esimerkiksi hampusta. Niitä liotettiin, keitettiin ja survottiin massaksi.
2) Paperimassaa keitettiin vesialtaassa, minkä jälkeen se levitettiin kehikkoihin.
3) Kun kaikki kuidut oli levitetty kehikkoihin, kehikot pantiin kuivumaan aurinkoon. Kun paperiarkit olivat täysin kuivia, ne voitiin irrottaa varovasti kehikoista.

© AKG/Ritzau Scanpix

Lue myös:

Keksinnöt

Olut keksittiin panna pulloon

2 minuuttia
Keksinnöt

Kuka keksi vessapaperin?

1 minuuttia
Keksinnöt

Lentäjät vastustivat ”mustaa laatikkoa”

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota