Shutterstock

Milloin ensimmäinen käkikello kukkui?

Käkikellot kuuluvat saksankielisten maiden kulttuuriperintöön, mutta kuinka kauan taidokkaasti veistetyt kellot ovat kukkuneet?

Historioitsijat eivät ole aivan yksimielisiä käkikellon synnystä, mutta on hyvin todennäköistä, että hauska kello sai alkunsa 1600-luvun Saksassa.

Perinteisesti kunnia kellosta lankeaa saksalaiselle kellosepälle Franz Anton Ketterille, jonka kerrotaan luoneen ensimmäisen käkikellon 1730-luvulla Etelä-Saksassa Schönwaldin kylässä.

Nykyasiantuntijoiden mukaan paikalliset metsätyöläiset olivat kuitenkin veistäneet puusta alkeellisia käkikelloja jo noin sata vuotta ennen Ketteriä. Käkikelloja on monenlaisia, mutta kaksi mallia erottuvat joukosta ja ovat yleisimmät.

© Shutterstock

Bahnhäusleuhr

© Shutterstock

Jagdstück

Bahnhäusleuhr muistuttaa pientä koristeltua taloa, ja Jagdstückiin on kaiverrettu käsin taidokkaita ja sieviä luontokuvauksia. Molemmissa malleissa on toki sisällä pieni lintu, joka tulee tasatunnein esiin kukkumaan. Perinteisissä käkikelloissa kukuntaääni saatiin aikaan palkeilla, jotka puristivat ilmaa kahden puisen huilun läpi.

1800-luvun puolivälissä käkikellon maine kiiri eteläsaksalaisista metsistä muuallekin ja sitä alettiin viedä eri puolille maailmaa.

HISTORIALLISIA KELLOJA:

  • Aurinkokelloa käytettiin arkeologisten löytöjen perusteella Egyptissä 1500-luvulla eaa., mutta se on todennäköisesti paljon vanhempi.
  • Tiimalasi ilmestyi Eurooppaan 800-luvulla, ja se oli kehittynyt antiikin ajoista tunnetusta vesikellosta.
  • Rannekello yleistyi I maailmansodassa, kun sotilaat juoksuhaudoissa tarvitsivat käytännöllisen kellon.