Lounais-Englannissa sijaitsevasta Cornwallista on noin 3 560 kilometriä Newfoundlandiin Kanadan itärannikolla. Suuresta etäisyydestä huolimatta keksijä Guglielmo Marconin radiovastaanotin sieppasi kolme Atlantin yli lähetettyä heikkoa piippausta – morseaakkosten S-kirjaimen – ja todisti siten radiolennättimen potentiaalin.
Päivä oli 12. joulukuuta 1901, ja siitä alkoi radion aikakausi, jolloin sähkeitä ja pian myös puhetta ja musiikkia voitiin välittää langattomasti ilman halki.
Saavutus teki Marconista maailmankuulun, vaikka todellisuudessa hän oli napannut idean kollegaltaan.
Keksijänero Nikola Tesla oli jo 1800-luvun lopulla patentoinut suuren osan Marconin radiossaan hyödyntämästä tekniikasta. Tesla suhtautui plagiointiin kuitenkin tyynesti:
”Marconi on oiva veikko. Hän käyttää 17:ää minun patenttiani.”
Tesla uskoi keksintönsä tuovan hänelle vielä sekä tunnustusta että rahaa.
”Herra Marconi on aasi!” Keksijä Nikola Tesla pysyi rauhallisena riidellessään patenteistaan Marconin kanssa. Vain kerran hän menetti malttinsa.
Niin ei kuitenkaan tapahtunut. Marconi väitti kivenkovaan, ettei hän tiennyt mitään Teslan keksinnöistä, ja niinpä häntä pidetään radion keksijänä.
Mutta voiko todella olla niin, että maailma ylistää väärää miestä?
Markkinointi on yhtä tärkeää kuin itse keksintö
Yhdysvaltojen korkein oikeus siis totesi Nikola Teslan olevan radion todellinen keksijä, mutta vain harva tietää sen. Tesla oli nero, joka keksi muun muassa tavan hyödyntää vaihtovirtaa sekä kaukosäätimen ja neonvalon, mutta häntä petkutettiin.
Teslan krooninen rahapula, hauras mieli ja erikoinen elämäntapa tekivät hänestä yleisen pilkan kohteen 1900-luvun alkupuoliskolla. Lopullisesti hänet leimattiin mielipuoleksi, kun hän rakastui valkoiseen kyyhkyseen ja otti piti sitä kotona lemmikkinään.
27-vuotias Marconi oli paljon edustavampi. Hän oli italialaisen maanomistajan poika ja hänen äitinsä polveutui irlantilaisesta viskidynastiasta, minkä vuoksi hänellä ei ollut vaikeuksia rahoittaa työtään. Hän oli myös hyvin määrätietoinen ja ymmärsi markkinoinnin merkityksen. Hän tiesi, miten herättää lehdistön kiinnostuksen.
MYYTINMURSKAAJIEN TUOMIO:
Harmin paikka, Tesla!