Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maailman ensimmäinen sähkövalo

Britti Humphry Davy keksi sähköllä toimivan valon, mutta ongelmana oli se, että valo oli jopa liian kirkas. Kului vielä 75 vuotta ennen kuin markkinoille tuli kaupallista menestystä saavuttanut hehkulamppu.

Wikimedia Commons

Ensimmäinen sähköllä tuotettu valo syttyi vuonna 1802, kun brittikemisti Humphry Davy kytki sähköpariston platinaharkkoon, joka alkoi hehkua.

Hehku oli hyvin himmeä ja sammui lähes välittömästi, eikä siitä ollut käytännön hyötyä. Koe kuitenkin herätti Davyn uteliaisuuden, ja hän alkoi tutkia uutta ilmiötä.

Kokeidensa tuloksena Davy kehitti muutamaa vuotta myöhemmin maailman ensimmäisen sähkölampun.

Tämän niin sanotun kaarilampun toiminta perustui siihen, että kahden hiilisauvan väliin johdettiin sähkövirtaa, jolloin sauvojen väliin syntyi kirkkaana hehkuva valokaari.

Humphrey Davy kehitti kaivoksiin Davyn lampuksi kutsutun turvalampun. Siitä havaitsi, jos kaivoksessa oli vaarallista kaasua.

© Imageselect

Davyn kaarilamppu oli aivan liian kirkas kotikäyttöön, mutta niitä alettiin pian käyttää katulamppuina monissa suurkaupungeissa – etenkin sen jälkeen, kun dynamon keksiminen mahdollisti tasaisen sähkövirran tuottamisen.

Sähkön hyödyntäminen valaistuksessa alkoi kuitenkin toden teolla vasta, kun yhdysvaltalainen keksijä Thomas Edison patentoi hehkulampun vuonna 1879.

Sitä edeltäneinä vuosikymmeninä monet keksijät olivat kehittäneet omia hehkulamppujaan, mutta useimmat niistä olivat jääneet kokeiluasteelle.

Edison osti aiempien patenttien oikeuksia ja onnistui muun muassa niiden pohjalta kehittämään toimivan ja edullisen hehkulampun, joka tuli markkinoille vuonna 1880.

Lue myös:

Keksinnöt

Edison huijasi köyhää leskeä – ja 3 muun neron ilkityöt

3 minuuttia
Elokuvat

Thomas Edison ajoi filmitähdet Hollywoodiin

7 minuuttia
Keksinnöt

Sinnikkäät veljekset avasivat maailman ensimmäisen elokuvateatterin

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota