Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maailman ensimmäinen junarata

Maailman vanhin junarata, joka on oikeastaan köysirata, rakennettiin vuoden 1500 tienoilla. Vuoteen 1910 saakka köysiradan vaunun kaapelia vetivät linnoituksen vangit tai vetojuhdat.

Shutterstock

Historian ensimmäisenä junaratana voitaneen pitää 1500-luvun alussa Itävallan Salzburgissa käyttöön otettua Reisszug-köysirataa, jolla kuljetettiin ruokaa ja rakennusmateriaalia jyrkkää rinnettä ylös Hohensalzburgin linnoitukseen.

Reisszug-rata

 • Pituus

  190 m

 • Enimmäisjyrkkyys

  67 %

 • Kapasiteetti

  2 500 kg

 • Huippunopeus

  1,8 km/h

 • Matka-aika

  5:45 min

Radan rakennutti arkkipiispa Leonhard von Keutschach, joka asui linnoituksessa ja hallitsi Salzburgia vuosina 1495–1519.

Linnoitukseen ei ollut tietä, ja rata toimi tavarahissinä.

Alkuperäinen 190 metriä pitkä rata on edelleen toiminnassa, ja siihen turvaudutaan varsinkin talvisaikaan, kun lumitilanne estää teiden käyttämisen jyrkässä rinteessä.

Sekä ratakiskot että vaunun pyörät oli alun perin valmistettu puusta, mutta historiallista rataa on toki uudistettu vuosisatojen varrella moneen kertaan.

Siihen on muun muassa vaihdettu metalliset kiskot sekä integroitu sähkömoottori, jonka avulla junavaunu nykyisin liikkuu. Vuoteen 1910 asti köysiradan vaunun kaapelia vetivät linnoituksen vangit tai vetojuhdat.

Lue myös:

Keksinnöt

Ranskalainen teki historian ensimmäisen laskuvarjohypyn

2 minuuttia
Keksinnöt

Tesla halusi kehittää langattoman sähkönsiirron

23 minuuttia
Keksinnöt

Milloin purkinavaaja keksittiin?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota