Levysoitin: Miten vanha levysoitin on?

Mistä lähtien ääntä on voitu tallentaa ja kuunnella?

Edisonin fonografi oli levysoittimen varhainen versio

Yhdysvaltalainen keksijä Thomas Alva Edison teki monia hyödyllisiä keksintöjä, kuten hehkulampun, mikro­fonin ja filmikameran. Hän kehitteli myös ensimmäisen ­toimivan laitteen, jolla saattoi sekä tallentaa että toistaa ääntä.

Edison kutsui keksimäänsä varhaista levysoitinta fonografiksi. Hän ilmestyi vuonna 1877 ilmoittamatta Scientific American -lehden toimi­tukseen, viritti fonografinsa käyttö­valmiiksi ja väänsi sen kammesta, ­jolloin laitteesta alkoi kuulua puhetta: ”Hyvää päivää. Mitä kuuluu? Mitä pidätte fonografista?”

Edisonin fonografi erosi myöhemmästä gramofonista siten, että se toisti ääntä metallilieriöltä litteän äänilevyn sijaan. ­Lieriö oli pinnoitettu ohuella tinapape­rilla, johon oli ­uurrettu ura. Kun lieriö pyöri ympäri, fonografin neula kulki urassa tunnistaen sen pienenpienet epätasaisuudet ja välitti ne äänenä ääni­torvesta.

­Toisella neulalla puolestaan piirrettiin lieriöön uraa ja tallennettiin ääntä.

Edisonin fonografin tuotanto alkoi vuonna 1878, ja hän paranteli laitettaan koko ajan. Esimerkiksi äänen tallentamiseen käytetty tinapaperi kului nopeasti, ja Edison ­korvasikin pian sen vaha­pinnoitteella, jota ­tallennusneula ei kuluttanut yhtä nopeasti puhki.

Emile Berlinerin gramofoni syrjäytti fonografin

1900-luvun alussa Edisonin fonografi hävisi kilvan Emile Berlinerin gramo­fonille, joka toisti mustaksi lakatuille levyille tallennettua ääntä. Levyjä oli helpompi valmistaa ja varastoida kuin Edisonin lieriöitä.

Edisonin tallenteita on säily­nyt, mutta ne ovat niin hauraita, että ne eivät luultavasti kestäisi kuuntelua.