Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuka keksi pikaliiman?

Pikaliima keksittiin sattumalta, mutta kesti vuosia ennen kuin Harry Coover keksi ärsyttävän, joka paikkaan tarttuvan massan mahdollisuudet.

Shutterstock

Pikaliima keksittiin vahingossa. Toisen maailmansodan aikaan amerikkalaistutkijat testasivat kemiallisia yhdisteitä Yhdysvaltain armeijalle kehitettävän muovisen kiikaritähtäimen valmistukseen.

Testeissä syntyi muun muassa tahmeaa massaa, syanoakrylaattia, joka tarttui ärsyttävästi joka paikkaan, joten se havaittiin käyttökelvottomaksi ja unohdettiin.

Muutama vuosi myöhemmin, vuonna 1951, yksi tutkijoista, Harry Coover, työskenteli toisessa projektissa testaamassa erilaisia muoveja lentokoneiden tuulilasia varten.

Silloin vanha syanoakrylaatti nousi jälleen esiin, ja Coover alkoi tehdä sillä kokeiluja, joissa hän huomasi, että aine tarttui kaikkiin pintoihin ilman lämpö- tai painevaikutusta.

Kun Coover testasi ainetta kollegoidensa kanssa laboratorion eri esineisiin, se liimasi kaikki testatut materiaalit yhteen niin, ettei niitä saanut enää eroon toisistaan.

Cooverist tuli kuuluisa

Coover tajusi aineen kaupalliset mahdollisuudet ja haki sille patentin, ja sitten hän alkoi määrätietoisesti kehittää siitä kuluttajille sopivaa liimaa.

Näin syntyi pikaliima Eastman 910, joka tuli markkinoille vuonna 1958 ja oli heti suuri menestys.

Cooverista tuli kansallinen kuuluisuus, ja hän esiintyi muun muassa mainoksissa ja televisiossa esittelemässä pikaliiman ominaisuuksia.

Eastman 910 nousi kaikkien tietoisuuteen viimeistään jälkeen, kun eräässä televisioshow’ssa Coover ja ohjelman juontaja nostettiin yleisön edessä ilmaan tangolla, joka oli liimattu
nostolaitteeseen kiinni vain yhdellä pisaralla pikaliimaa.

Lue myös:

Keksinnöt

Epäonnistuneista projekteista on sukeutunut toimivia tuotteita

8 minuuttia
Keksinnöt

Kirjapainotaito toi tiedon yhä useampien ulottuville

4 minuuttia
Fallschirmjäger units made the first airborne invasion when invading Denmark.
Keksinnöt

Göring teki laskuvarjosta aseen

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota