Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuka keksi neonvalot?

Neonvalojen voittokulku alkoi toden teolla, kun muuan ranskalainen keksi käyttää niitä mainoskylteissä.

Shutterstock

Maailman ensimmäiset neonvalot syttyivät Yhdysvalloissa Chicagon maailmannäyttelyssä vuonna 1893, kun serbialainen keksijä Nikola Tesla kytki sähkövirran neonkaasulla täytettyyn lasiputkeen.

Teslan neonputkesta ei tullut kaupallista menestystä, mutta vuonna 1912 ranskalainen Georges Claude keksi myydä neonvaloputken mainokseksi pariisilaiselle parturille.

Pioneer Clubin neonvalomainos Las Vegasissa on kaupungin kuuluisimpia.

Yleisö ihastui hehkuvaan valoon, jota alettiin pian kutsua ”nestemäiseksi tuleksi”, ja neonvaloputkien myynti alkoi kasvaa Euroopassa räjähdysmäisesti.

Vuonna 1923 neonvalomainokset otettiin käyttöön myös ­Yhdysvalloissa, kun losangelesilainen ­Packard-autokauppias osti Claudelta kaksi mainosvaloa.

Geisslerin putki toimi samoin kuin neonvaloputki, mutta sen käyttöikä oli lyhyempi.

© Science & Society Picture Library/Getty Images

Los Angelesista tuli pian maailman ”neonvalopääkaupunki” ja valot loistivat etenkin Hollywoodissa.

Teslan neonputki perustui saksalaisen fyysikon ­Heinrich Geisslerin vuonna 1857 keksimään Geisslerin putkeen, jonka ideana oli myös sähkön johtaminen jalokaasuun.

”Neonvaloja” on monen värisiä, sillä niissä käytetään neonin lisäksi mm. heliumia ja ksenonia ja eri ­jalokaasut loistavat eri aallonpituuksilla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota