Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuka keksi moottorisahan?

Moottorisahan edeltäjä ketjusaha kehitettiin pelastamaan henkiä leikkauspöydällä ja erityisesti synnytyssalissa. Vasta moottorin lisääminen sahaan teki siitä metsureiden ykkösvälineen.

Sabine Salfer/Look and Learn

Ensimmäinen ”ketjusaha” patentoitiin tammikuussa 1905. Patenttihakemuksen mukaan välineen käyttötarkoitus oli suurten puiden kaataminen.

Ketjusaha oli kehitetty kuitenkin jo aikaisemmin, 1700-luvun lopulla, lääketieteellisiin tarkoituksiin. Skottilaiset lääkärit John Aitken ja James Jeffray kehittivät sahan nopeuttamaan kirurgisia leikkauksia aikana, jolloin ei tunnettu nukutusta ja potilaan kuiviin vuotamisen riski oli suuri.

Ketjusahalla lihan ja luiden leikkaaminen sujui helpommin kuin perinteisellä luusahalla, ja lääkärien mukaan siitä jäi pienemmät arvet ja se vahingoitti vähemmän hermoja.

Ketjusaha osoittautui käteväksi etenkin synnytyksissä. Aikana, jolloin keisarileikkaukset olivat vaativia ja suorastaan hengenvaarallisia, hankala synnytys, jossa lapsi oli väärinpäin tai juuttui kiinni, saattoi olla kohtalokas.

Ketjusahalla autettiin lapsia maailmaan

Silloin turvauduttiin symfyseotomiaan eli lantion levittämiseksi tehtyyn häpyluun leikkaukseen. Veitsellä tehtynä operaatio oli pitkällinen ja hankala, mutta ketjusahalla sen sai hoidettua tehokkaammin ja potilaan kannalta inhimillisemmin.

Kirurgisesta ketjusahasta luovuttiin vähitellen 1800-luvun lopulle tultaessa, kun uudet lääketieteelliset edistysaskeleet lisäsivät naisten mahdollisuutta selviytyä keisarileikkauksesta.

Tehokas ketjusaha löysi kuitenkin tiensä metsätöihin, joissa siihen lisättiin voimakkaampi moottori niin, että saha pystyi leikkaamaan läpi paksujen puunrunkojen ja nopeutti siten metsätöitä.

Lue myös:

Keksinnöt

Ranskalainen teki historian ensimmäisen laskuvarjohypyn

2 minuuttia
Keksinnöt

Wrightin veljekset eivät sietäneet kilpailua

21 minuuttia
Keksinnöt

Tesla halusi kehittää langattoman sähkönsiirron

23 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota