Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuka keksi äänenvaimentimen?

Ensimmäisiä aseiden äänenvaimentimia markkinoitiin metsästäjille ja ampumista harrastaville vanhemmille.

Shutterstock

Yhdysvaltalaiskeksijä Hiram Maxim esitteli vuonna 1902 ensimmäisen sarjatuotantona valmistetun aseiden äänenvaimentimen, ja hän patentoi keksintönsä vuonna 1909.

Maximin keksintö vaimensi voimakasta pamausta, joka syntyy, kun ruudin räjähtäessä syntyvät kaasut purkautuvat nopeasti.

Vaimentimessa oli pieniin kammioihin jaettu sylinteri, joka ruuvattiin aseen piipun päähän.

Kun ase laukaistiin, räjähdyskaasu puristui kammioihin ja jäähtyi. Jäähtynyt kaasu purkautui vaimentimesta hitaammin ja pienemmällä paineella, jolloin pamauskin oli vaimeampi.

Maximin keksinnöstä tuli nopeasti hyvin suosittu, ja sitä markkinoitiin etenkin metsästäjille, jotka eivät halunneet säikäyttää saalista aseensa pamahduksella.

Vaimeampi laukaus metsällä oli vain kuitenkin vain yksi äänenvaimentimen eduista. Keksintöä mainostettiin myös sillä, että vaimentimen ansiosta miehet saattoivat ­järjestää ampumakilpailuja vaikka sisätiloissa lastensa nukkuessa.

Toisessa maailmansodassa äänenvaimentimia käyttivät myös eri maiden tiedustelupalvelut, kuten CIA:n edeltäjä Office of Strategic Services ja Britannian ­tiedustelupalvelu SOE.

© Historical Firearms

Lue myös:

Fallschirmjäger units made the first airborne invasion when invading Denmark.
Keksinnöt

Göring teki laskuvarjosta aseen

1 minuuttia
Keksinnöt

Saksalaiset bensiinimoottorin patentoijat keksivät moottoriveneen

1 minuuttia
Keksinnöt

Näin neonvalot keksittiin

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota