Koska vuoristorata meni ympäri?

Missä vuoristoradassa oli ensimmäisenä silmukka?

Grand Centrifugal Railwayn vaunujen väitettiin kulkevan 160 km/h.

Ensimmäinen silmukkarata rakennettiin Lontooseen

Lontoon suurimpia nähtävyyksiä vuonna 1842 oli niin sanottu Grand Centrifugal Railway eli ensimmäinen vuoristorata, joka teki silmukan. Kerran tunnissa pidetyssä näytöksessä matkustaja ajoi vaunulla yli 60 metrin pituisella radalla silmukan väitetysti jopa 160 kilometrin tuntivauhdilla.

Pariisi sai ensimmäisen pysyvän vuoristoradan, jossa oli silmukka

Ensimmäinen pysyvä silmukallinen vuoristorata avattiin vuonna 1846 Frascatin puistossa Pariisissa. Sen silmukka oli kaksi kertaa niin suuri kuin Lontoon radalla, ja se ulottui lähes neljän metrin korkeuteen.

Vuoristoradat testatiin huolellisesti

Ihmiset epäilivät vuoristoratojen turvallisuutta, ja siksi radoilla tehtiin monia koeajoja, joissa ihmisten lisäksi käytettiin matkustajina muun muassa hiekkasäkkejä tai apinoita. Ranskalainen Journal du Havre -lehti raportoi elokuussa 1846:

"Erityisesti pantiin merkille, miten kovaa vauhtia vaunu ajoi silmukkaan. Hänellä [koehenkilöllä] ei ollut vaikeuksia hengittää, ja kokemus oli niin huikea, että hän halusi heti kokeilla uudelleen."

Ensimmäiset silmukkaonnettomuudet sattuivat 1865

Yleisö ei kuitenkaan uskaltanut ajaa silmukkaradoilla, ja vuonna 1865 niistä luovuttiin onnettomuuksien vuoksi. Vasta 1970-luvulla huvipuistoissa yleistyivät taas vuoristoradat, joissa oli huimia silmukoita.