Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fallschirmjäger units made the first airborne invasion when invading Denmark.

Koska sodissa alettiin käyttää laskuvarjojoukkoja?

Laskuvarjojoukkojen käyttöä suunniteltiin jo ensimmäisen maailmansodan aikaan, mutta sota päättyi ennen kuin suunnitelmia ehdittiin toteuttaa.

SeM/Getty Images

Yhdysvallat harkitsi jo ensimmäisen ­maailmansodan aikana mahdollisuutta pudottaa sotilaita vihollislinjojen taakse, mutta suunnitelmaa ei ehditty toteuttaa ennen sodan päättymistä.

Ensimmäisenä laskuvarjojääkäreitä ­käytti sota-aikana Saksa. Ajatus oli ­Saksan ilmavoimien eli Luftwaffen komentajan Hermann Göringin. Hän oli seurannut laskuvarjosotilaiden sota­harjoitusta Neuvostoliitossa 1930-luvulla ja innostunut ajatuksesta.

Saksan ­ensimmäinen laskuvarjojääkäriyksikkö perustettiin vuonna 1935. Se toimi ilmavoi­mien alaisuudessa, eli ilmavoimat myös rekrytoi ja koulutti laskuvarjo­jääkärit tehtäväänsä.

Laskuvarjojääkäreitä käytettiin ensimmäistä kertaa sodassa 9. ­huhtikuuta 1940, kun heitä pudotettiin Tanskan miehityksen yhteydessä Aalborgiin, missä heidän tehtävänsä oli ottaa haltuun kaupungin lento­kentät ja läheiset ­sillat.

Myöhemmin Saksa käytti ­laskuvarjojääkäreitä runsaasti myös Norjan, Hollannin ja Ranskan miehityksissä.

Liittoutuneista laskuvarjojoukkoja käytti ensim­mäisenä Neuvostoliitto helmikuussa 1942 saksalaisten ­miehittämän venäläisen ­Vjazman kaupungin lähellä.

Lue myös:

Kansallissosialismi

Montako natsia Nürnbergissä tuomittiin?

3 minuuttia
Toinen maailmansota

Kuinka älykkäitä natsit olivat?

3 minuuttia
Kansallissosialismi

Hyvä Göring pelasti juutalaisia

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota