Shutterstock
the first roller skates were patented in 1863

Koska rullaluistimet on keksitty?

Rullaluistimet patentoitiin vuonna 1863, mutta belgialainen keksijä yllätti vauhdikkaalla ideallaan juhlaväen jo sata vuotta aiemmin...

Ensimmäiset merkinnät rullaluistimien käytöstä ovat peräisin 1760-luvulta, ­jolloin belgialainen keksijä John Joseph Merlin kiinnitti kenkiinsä pyörät.

Hän päätti esitellä keksintönsä naamiaisissa ja rullailla näyttävästi sisään viulua ­soittaen. Paikalla olijoiden mukaan se ei kuitenkaan sujunut aivan toivotulla tavalla:

”Hän ei pystynyt hidastamaan vauhtia tai muuttamaan suuntaa, ja niin hän törmäsi yli 500 punnan arvoiseen peiliin, hajotti sen atomeiksi, tuhosi instrumenttinsa säleiksi ja sai vakavia vammoja.”

Epäonnisesta ensiesiintymisestään huolimatta rullaluistimista tuli ajan myötä menestys, varsinkin sen jälkeen, kun ensimmäiset nykyaikaiset rulla­luistimet patentoitiin vuonna 1863.

Siinä missä Merlin oli kiinnittänyt pyörät suoraan jäykkien jalkineiden pohjaan, patentoiduissa luistimissa pyörät sijoitettiin rinnakkain erilliseen alustaan ja niissä oli kumijousitus, minkä ansiosta käyttäjällä oli paljon paremmat mahdollisuudet säätää vauhtia ja suuntaa.