Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

the first roller skates were patented in 1863

Koska rullaluistimet on keksitty?

Rullaluistimet patentoitiin vuonna 1863, mutta belgialainen keksijä yllätti vauhdikkaalla ideallaan juhlaväen jo sata vuotta aiemmin...

Shutterstock

Ensimmäiset merkinnät rullaluistimien käytöstä ovat peräisin 1760-luvulta, ­jolloin belgialainen keksijä John Joseph Merlin kiinnitti kenkiinsä pyörät.

Hän päätti esitellä keksintönsä naamiaisissa ja rullailla näyttävästi sisään viulua ­soittaen. Paikalla olijoiden mukaan se ei kuitenkaan sujunut aivan toivotulla tavalla:

”Hän ei pystynyt hidastamaan vauhtia tai muuttamaan suuntaa, ja niin hän törmäsi yli 500 punnan arvoiseen peiliin, hajotti sen atomeiksi, tuhosi instrumenttinsa säleiksi ja sai vakavia vammoja.”

Epäonnisesta ensiesiintymisestään huolimatta rullaluistimista tuli ajan myötä menestys, varsinkin sen jälkeen, kun ensimmäiset nykyaikaiset rulla­luistimet patentoitiin vuonna 1863.

Siinä missä Merlin oli kiinnittänyt pyörät suoraan jäykkien jalkineiden pohjaan, patentoiduissa luistimissa pyörät sijoitettiin rinnakkain erilliseen alustaan ja niissä oli kumijousitus, minkä ansiosta käyttäjällä oli paljon paremmat mahdollisuudet säätää vauhtia ja suuntaa.

Lue myös:

Aseet

Mihin Paksu-Bertta pystyi?

2 minuuttia
Fallschirmjäger units made the first airborne invasion when invading Denmark.
Keksinnöt

Göring teki laskuvarjosta aseen

1 minuuttia
Keksinnöt

Epäonnistuneista projekteista on sukeutunut toimivia tuotteita

8 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota