Tarkan kellonajan tietäminen oli ratkaisevan tärkeää ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoissa, joten rannekello tuli tarpeeseen. 

© Rolex World & Shutterstock

Rannekello yleistyi ensimmäisen maailmansodan aikaan

Ensimmäisessä maailmansodassa taskukellon käyttäminen oli hankalaa ja jopa vaarallista. Kun kaiken piti tapahtua tietyllä kellonlyömällä, kätevä aikarauta tuli tarpeeseen.

keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Rannekelloja oli tehty aiemminkin varsinkin naisille, mutta miehillä ne yleistyivät ensimmäisen maailman­sodan aikana ja jälkeen.

Sodan syttyessä vuonna 1914 upseereilla oli yleisesti taskukelloja, mutta niiden käyttö oli hankalaa sodan melskeessä.

Oli kuitenkin erittäin tärkeää tietää koko ajan kellonaika tarkasti, sillä nykyaikaisten viestintä­yhteyksien puuttuessa kaikista sotatoimenpiteistä oli sovittu etu­käteen kellontarkasti ja kaikkien oli myös noudatettava aikataulua, koska nopea viestintä joukkojen välillä oli mahdotonta. 

Hanki hieno, klassinen rannekello, 3 numeroa HISTORIA-lehteä ja ensimmäistä maailmansotaa käsittelevä erikoisnumero

Taskukelloja alettiin käyttää rannekellon tapaan ensimmäisessä maailmansodassa.

© Museum Sønderjylland / Sønderborg Slot

Voidakseen tarkistaa kätevästi taistelun tiimellyksessä, mitä kello on, jotkut keksivät kiinnittää taskukellon nahkaremmin avulla käsi­varteen. Taskukelloille valmistettiin myös rannekoteloita.

Rannekellot yleistyivät nopeasti, ja sodan jälkeen niistä tuli osa herrasmiesten arvokasta pukeutumista.

Haluatko tietää lisää ensimmäisestä maailmansodasta?

Olemme koonneet upean ja ainutlaatuisen ensimmäinen maailmansota -paketin juuri sinua varten! Hyödynnä tilaisuutesi nyt, niin saat:

  • 3 numeroa HISTORIA-lehteä.
  • suuren ensimmäisen maailmansodan erikoisnumeromme, jossa laskeudumme juoksuhautojen helvettiin, seuraamme yhtä maailman suurimmista meritaisteluista – Skagerrakin taistelua – ja osallistumme Punaisen paronin kanssa historian ensimmäisiin ilmataisteluihin.
  • tyylikkään, ajattoman rannekellon.

Nappaa erikoispaketti TÄÄLTÄ 

Ehkä sinua kiinnostaa...