Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Musketin latausohjeet vuodelta 1607: 1) Sankkipannuun kaadetaan hieman ruutia. 2) Ase ladataan ruudilla ja kuulalla. 3) Sytytetty lunttu kiinnitetään hanaan. 4) Ase tuetaan asehaarukkaan ja laukaistaan.

Tekniikka - Keksinnöt

Koska musketti yleistyi?

Milloin muskettia alettiin käyttää Euroopassa?

Musketin ottivat käyttöön espanjalaiset 1500-luvun alussa. Ase oli tulivoimaisempi kuin aiemmin käytetyt aseet, arkebuusit. Lisäksi se oli niin painava, että se piti tukea asehaarukkaan ammuttaessa.

Kuten arkebuusissa, musketissakin oli aluksi lunttulukko. Kytevä lunttu kiinnitettiin lunttupihtiin, ja kun ampuja veti liipaisinta, luntun palava pää painui sankkipannuun ja sytytti siellä olevan sankkiruudin, joka taas sytytti piipussa olleen ruudin.

Tekniikka merkitsi suurta parannusta 1400-luvun aseisiin, joissa ampujan piti pidellä asetta toisella kädellä ja samalla työntää toisella kädellään lunttu sankkipannuun. Samalla hänen piti yrittää tähdätä, usein melko kehnoin tuloksin.

Musketti oli pidempi ja tulivoimaisempi kuin sen edeltäjä arkebuusi eli hakapyssy.

1600-luvun lopulla muskettiin tuli niin sanottu piilukko. Luntun sijaan sen hanassa oll palanen piikiveä. Kun vedettiin liipaisimesta, hana iski piin tulirautaan ja syntyneet kipinät sytyttivät sankkiruudin.

1800-luvun puolivälissä nallilukko syrjäytti piilukon. Muutaman kymmenen vuoden päästä taas takaa ladattava kivääri syrjäytti musketin. Uudentyyppisissä kivääreissä käytettiin patruunoita, joissa ammus ja ruutipanos olivat samassa.

Lue myös:

Keksinnöt

Milloin tupakansytytin keksittiin?

2 minuuttia
Keksinnöt

Liekinheitin aiheutti paniikkia rintamalla

3 minuuttia
Keksinnöt

Ketkä käyttivät ensimmäisinä jalustimia ratsailla?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen

Uusi salasana

Enter a password with at least 6 characters.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota