Koska musketti yleistyi?

Milloin muskettia alettiin käyttää Euroopassa?

Musketin latausohjeet vuodelta 1607: 1) Sankkipannuun kaadetaan hieman ruutia. 2) Ase ladataan ruudilla ja kuulalla. 3) Sytytetty lunttu kiinnitetään hanaan. 4) Ase tuetaan asehaarukkaan ja laukaistaan.

Musketin ottivat käyttöön espanjalaiset 1500-luvun alussa. Ase oli tulivoimaisempi kuin aiemmin käytetyt aseet, arkebuusit. Lisäksi se oli niin painava, että se piti tukea asehaarukkaan ammuttaessa.

Kuten arkebuusissa, musketissakin oli aluksi lunttulukko. Kytevä lunttu kiinnitettiin lunttupihtiin, ja kun ampuja veti liipaisinta, luntun palava pää painui sankkipannuun ja sytytti siellä olevan sankkiruudin, joka taas sytytti piipussa olleen ruudin.

Tekniikka merkitsi suurta parannusta 1400-luvun aseisiin, joissa ampujan piti pidellä asetta toisella kädellä ja samalla työntää toisella kädellään lunttu sankkipannuun. Samalla hänen piti yrittää tähdätä, usein melko kehnoin tuloksin.

Musketti oli pidempi ja tulivoimaisempi kuin sen edeltäjä arkebuusi eli hakapyssy.

1600-luvun lopulla muskettiin tuli niin sanottu piilukko. Luntun sijaan sen hanassa oll palanen piikiveä. Kun vedettiin liipaisimesta, hana iski piin tulirautaan ja syntyneet kipinät sytyttivät sankkiruudin.

1800-luvun puolivälissä nallilukko syrjäytti piilukon. Muutaman kymmenen vuoden päästä taas takaa ladattava kivääri syrjäytti musketin. Uudentyyppisissä kivääreissä käytettiin patruunoita, joissa ammus ja ruutipanos olivat samassa.