Kolumbuksen kartta päätyi turkkilaisille

Kun Piri Reisin kartta löydettiin vuonna 1929, se hämmästytti tutkijoita, sillä se perustui suurelta osin Kolumbuksen Amerikan-matkaltaan tekemään karttaan.

Piri Reis laati upean merikartan Kolumbuksen kartan perusteella.

© AGE/Scanpix

Museonjohtaja Halil Ethemin pöydälle tuotiin vuonna 1929 kellertävä kartta, joka oli löytynyt Istanbulissa sijaitsevan ottomaanisulttaanien palatsin, museoksi muutetun Topkapin, kunnostustöissä.

Vanhaan karttaan oli piirretty Atlantti ja sen kummatkin rannikot harvinaisen tarkasti. Erityisesti tutkijoita kiinnostivat kartassa olevat kaksi kirjoitusta, joista toisessa luki turkin kielellä:

”Tämän kartan rannikot ja saaret on kuvattu Kolumbuksen kartan mukaan.”

Toisessa, arabian kielen aakkosin ja luvuin kirjoitetussa tekstissä, oli islamilaisen ajanlaskun vuosiluku 919. Vuosi vastaa vuotta 1510 kristillisessä ajanlaskussa, mikä merkitsi sitä, että kartta oli laadittu vain 18 vuotta sen jälkeen, kun Kristoffer Kolumbus oli purjehtinut Amerikkaan ensimmäistä kertaa. Kartan oli signeerannut Piri Reis, jo unohduksiin vaipunut ottomaanien laivaston amiraali.

Kolumbuksen Amerikan-matkastaan laatima kartta oli ollut kateissa pitkään, ja sen mukana oli kadonnut runsaasti tietoa uuden mantereen löytymisestä, joten historiantutkijat kaikkialla maailmassa olivat innoissaan karttalöydöstä.

Parin vuoden kuluttua karttaan perehtynyt arvostettu tutkija vahvisti, että kartta oli aito. Se todella oli vuodelta 1510, ja sen oli laatinut kartan signeerannut amiraali Piri Reis.

Piri Reis sai käsiinsä aarteen

Piri Reis ansioitui 1400-luvun lopulla muun muassa ottomaanien taisteluissa merimahti Venetsiaa vastaan sekä Välimerellä tekemillään ryöstöretkillä. Matkoillaan hän piirsi luonnoksia näkemistään rannikoista.

Hän myös keräsi merikarttoja, ja vuonna 1501 hän sai käsiinsä todellisen aarteen.

Purjehtiessaan Italian ja Espanjan rannikoilla Piri Reis sai vangiksi merimiehiä, jotka olivat purjehtineet itsensä Kolumbuksen kanssa.

Heillä oli hallussaan Kolumbukselle kuulunut kartta.

Yhdeksän vuotta myöhemmin, vuonna 1510, Piri Reis laati Kolumbuksen kartan ja muiden tietojensa perusteella komean merikartan. Siihen siirtyivät myös Kolumbuksen kartan virheet – esimerkiksi Kuuba on kuvattu kartassa Amerikan mantereessa kiinni olevaksi niemimaaksi.

Piri Reis käytti apunaan myös arabialaisia ja portugalilaisia karttoja sekä mahdollisesti antiikin ajan kreikkalaisen maantieteilijän Ptolemaioksen laatimaa karttaa.

Joitakin vuosia myöhemmin Piri Reis julkaisi kirjan, johon sisältyi myös hänen laatimansa kartta. Hän lahjoitti kirjan Ottomaanien valtakunnan mahtavimmalle ja pisimpään hallinneelle sulttaanille Suleiman Suurelle. Vuonna 1929 sulttaanin palatsista löydetty kartta saattaa olla peräisin tuosta kirjasta.

Lahjakaan ei auttanut Piri Reisiä, kun hän vuonna 1551 hävisi ratkaisevan meritaistelun portugalilaisia vastaan ja menetti valtaosan ottomaanien laivastosta. Rangaistukseksi sulttaani teloitutti 90-vuotiaan amiraalin.