Edison huijasi köyhää leskeä – ja 3 muun neron ilkityöt

Galileo Galilei, Graham Bell ja Thomas Alva Edison ovat jääneet historiankirjoihin aikansa neroina, mutta suurimmat keksintönsä he "lainasivat" muilta.

Tuottelias keksijä Thomas Alva Edison mainitaan usein hehkulampun keksijäksi. Todellisuudessa hän osti sen patentin köyhältä leskeltä.

1. Galileo kähvelsi idean linssihiojalta

Monet tuntevat italialaisen tähtitieteilijän ja matemaatikon Galileo Galilein teleskoopin keksijänä. Kunnia kuuluu kuitenkin alankomaalaiselle linssinhiojalle Hans Lippersheylle.

Vuonna 1608 Lippershey haki patenttia uudelle keksinnölleen, alkeelliselle teleskoopille, joka pystyi suurentamaan kohteen kolminkertaiseksi. Tieto patenttihakemuksesta vuoti vahingossa ja saavutti Euroopan johtavat tähtitieteilijät, joista monet alkoivat Lippersheyn työn pohjalta kehittää omia teleskooppejaan. Yksi heistä oli Galileo Galilei, joka esitteli vuoden päästä julkisuudessa oman laitteensa.

Lippersheyn patenttihakemus hylättiin, koska monet muutkin tähtitieteilijät vaativat oikeutta teleskooppien rakentamiseen.

2. Alexander Fleming oli 32 vuotta jäljessä

Vuonna 1945 brittiläinen lääkäri Alexander Fleming sai lääketieteen Nobelin palkinnon penisilliinin kehittämisestä. Kunnian olisi kuitenkin pitänyt kuulua ranskalaiselle Ernest Duchesnelle, joka jo vuonna 1897 keksi, että tietyt hometyypit tappavat bakteereita.

Duchesne paransi aineella marsun lavantaudista, mutta hän ei koskaan patentoinut keksintöään. Kun hän kuoli kymmenen vuotta myöhemmin, hänen mullistava keksintönsä lähes unohtui.

32 vuotta myöhemmin Fleming teki saman havainnon, mutta hän ei heti keksinyt sille käyttöä. Vasta, kun useat muut tutkijat havaitsivat penisilliinin ihmeellisen vaikutuksen ja keksivät tavan tuotta sitä suuria määriä, Fleming kiinnostui aiheesta jälleen.

3. Graham Bell varasti köyhältä keksijältä

Italialainen Antonio Meucci esitteli vuonna 1860 historian ensimmäisen toimivan puhelimen. Rutiköyhä ja sairas keksijä hankki keksinnölleen väliaikaisen patentin, mutta kun hänellä ei ollut vuonna 1874 kymmentä dollaria patentin uusimiseen, se raukesi.

Kaksi vuotta myöhemmin Alexander Graham Bell patentoi oman puhelimensa. Meucci yritti nostaa kanteen Belliä vastaan mutta hänen alkuperäiset piirroksensa olivat oudosti kadonneet patenttivirastosta, eikä hänellä ollut todisteita kanteensa tueksi.

Sattumalta Bell oli töissä samassa virastossa, josta piirrokset katosivat. Ei tosin ole todistettu, että Bellin puhelin perustuisi Meuccin piirroksiin.

Meucci kuoli köyhänä miehenä ja unohdettiin, kun taas Belliä pidetään yhtenä historian suurimmista keksijöistä.

4. Edison huijasi hehkulampun köyhältä leskeltä

Thomas Edison rekisteröi elämänsä aikana 1 093 patenttia. Jälkipolvet pitävätkin häntä yhtenä kaikkien aikojen suurimmista keksijöistä. Edison kuitenkin hankki useat ”keksinnöistään” muilta. Yksi niistä on hehkulamppu.

Vuonna 1854 saksalainen Heinrich Goebel yritti myydä uusinta keksintöään, hehkulamppua, Edisonille, joka tuohon aikaan oli toimelias liikemies. Koska Edison ei keksinyt hehkulampulle heti käyttöä, hän hylkäsi tarjouksen.

Hieman myöhemmin Goebel kuoli, ja Edison osti patentin hänen köyhältä leskeltään.

Tällä aikaa myös brittiläinen kemisti Joseph Wilson Swan oli keksinyt hehkulampun. Jotta Swanin keksintö ei uhkaisi Edisonin omaa hehkulamppua, Edison sitoi Swanin kädet oikeusjutun avulla. Sen jälkeen hän ehdotti, että hän ja Swan löisivät viisaat päänsä yhteen ja perustaisivat yhteisen yrityksen. Kun Swanin patentti tämän jälkeen siirrettiin uudelle yritykselle, Edison maksoi Swanin ulos yrityksestä. Tämän jälkeen Edison sai itselleen kaiken kunnian hehkulampun keksimisestä.