Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Leonardo da Vincin mekaaninen leijona oli niin kuuluisa, että muun muassa taitelija Michelangelo puhui siitä vielä vuosikymmeniä Leonardon kuoleman jälkeen.

© Thomas Samson/Ritzau Scanpix
Tekniikka - Keksinnöt

Da Vincin leijona rekonstruoitiin

Renessanssinero Leonardo da Vinci rakensi vuonna 1515 Ranskan kuninkaalle mekaanisen leijonan, ja nyt tutkijat ovat luoneet siitä rekonstruktion.

Leonardo da Vincin kuolemasta on 500 vuotta, minkä vuoksi italialaiset asiantuntijat ovat valmistaneet rekonstruktion renessansineron erikoisimpiin kuuluvasta luomuksesta – mekaanisesta leijonasta.

Leonardo valmisti kolme metriä pitkän robottileijonan vuonna 1515 tilaustyönä paavi Leo X:lle, joka halusi antaa Ranskan vastakruunatulle kuninkaalle Frans I:lle ainutlaatuisen lahjan.

Leonardo da Vinci oli tuolloin jo rakentanut muun muassa robottiritarin, joka pystyi kaapeli- ja pyöräjärjestelmän avulla seisomaan, istumaan ja liikuttamaan käsivarsiaan.

Piirustukset eivät ole säilyneet

Leijonan piirustuksia ei ole säilynyt, mutta Leonardon oppilas Francesco Melzi kuvaili sitä toiminnassa:

”Ranskan kuninkaan Frans I:n edessä hän sai ihmeellisesti ja älykkäästi suunnitellun leijonan lähtemään liikkeelle; sitten se seisahtui ja avasi rintansa, joka oli täynnä liljoja.”

Eri puolilla Eurooppaa esiteltävä leijonan rekostruktio perustuu joihinkin Leonardon muistiinpanoihin, mutta rakentajat joutuivat suurelta osin vain arvailemaan, millainen se on alun perin ollut.

Lue myös:

Keksinnöt

Rakensiko da Vinci keksintöjään?

1 minuuttia
Kirjat

Nyt voit tutustua Leonardo da Vincin ajatuksenjuoksuun

2 minuuttia
Kulttuurihenkilöt

Todellisuuden da Vinci -mysteeri on selviämässä

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota