Da Vincin leijona rekonstruoitiin

Renessanssinero Leonardo da Vinci rakensi vuonna 1515 Ranskan kuninkaalle mekaanisen leijonan, ja nyt tutkijat ovat luoneet siitä rekonstruktion.

Leonardo da Vincin mekaaninen leijona oli niin kuuluisa, että muun muassa taitelija Michelangelo puhui siitä vielä vuosikymmeniä Leonardon kuoleman jälkeen.

© Thomas Samson/Ritzau Scanpix

Leonardo da Vincin kuolemasta on 500 vuotta, minkä vuoksi italialaiset asiantuntijat ovat valmistaneet rekonstruktion renessansineron erikoisimpiin kuuluvasta luomuksesta – mekaanisesta leijonasta.

Leonardo valmisti kolme metriä pitkän robottileijonan vuonna 1515 tilaustyönä paavi Leo X:lle, joka halusi antaa Ranskan vastakruunatulle kuninkaalle Frans I:lle ainutlaatuisen lahjan.

Leonardo da Vinci oli tuolloin jo rakentanut muun muassa robottiritarin, joka pystyi kaapeli- ja pyöräjärjestelmän avulla seisomaan, istumaan ja liikuttamaan käsivarsiaan.

Piirustukset eivät ole säilyneet

Leijonan piirustuksia ei ole säilynyt, mutta Leonardon oppilas Francesco Melzi kuvaili sitä toiminnassa:

”Ranskan kuninkaan Frans I:n edessä hän sai ihmeellisesti ja älykkäästi suunnitellun leijonan lähtemään liikkeelle; sitten se seisahtui ja avasi rintansa, joka oli täynnä liljoja.”

Eri puolilla Eurooppaa esiteltävä leijonan rekostruktio perustuu joihinkin Leonardon muistiinpanoihin, mutta rakentajat joutuivat suurelta osin vain arvailemaan, millainen se on alun perin ollut.