Bugatti oli kilparatojen valtias
Loistoautot eivät olleet Milanossa syntyneen Ettore Bugattin ensisijainen tulonlähde. Hän oli alkanut valmistaa autonmoottoreita 1800-luvun lopulla, ja vuonna 1909 hän oli perustanut autotehtaan Mulhouseen Itä-Ranskaan.
Hänen vankat ja nopeat kilpa-autonsa olivat pian tulleet tunnetuiksi Euroopan kilparadoilla. Esimerkiksi Bugatti Type 35 päihitti 1920-luvulla kaikki kilpailijansa ja teki Ettore Bugattista rikkaan miehen.
Bugatti päätti laajentaa tuotantoaan loistoautoihin. Eri puolilla Eurooppaa Rolls-Roycen, Hispano-Suizan ja Isotta Fraschinin kaltaiset autotehtaat valmistivat raharikkaille käsityönä ylellisiä autoja, jotka toivat tehtaille tuloja ja kunniaa.
Autovalmistajat toimittivat vain auton rungon, moottorin, vaihdelaatikon, ohjauspyörän ja renkaat. Sen jälkeen asiakas sai itse valita, minkälaisen korin hän autoonsa halusi ja kuka sen suunnittelisi.
Bugatti halusi päästä osalliseksi tuottoisista loistoautomarkkinoista ja päätti varustaa autonsa suurella moottorilla.
Rolls-Roycen autoissa oli 6-sylinterinen rivimoottori, jonka iskutilavuus oli huimat 7,4 litraa. Bugatti tiesi, että jos hän mieli kaupata omaa luksusautoaan Britannian ylhäisölle, hänen piti rakentaa siihen vieläkin suurempi moottori.
Ranskan sotavoimat oli muutamaa vuotta aikaisemmin tilannut Bugattilta lentokoneenmoottoreita, joita ei kuitenkaan koskaan ollut otettu käyttöön. Bugatti ottikin tulevan loistoautonsa suunnittelun perustaksi kehittämänsä lentokoneenmoottorin.
Tuloksena oli 8-sylinterinen rivimoottori, jonka sylinteritilavuus oli lähes kaksinkertainen Rolls-Royceen verrattuna. Moottorin teho oli 300 hevosvoimaa, ja se painoi noin 350 kiloa eli noin kolme kertaa nykyaikaisen henkilöauton moottorin verran. Vaikuttava moottori asennettiin 4,6 metrin pituiselle alustalle.
Lisäksi autossa oli kolmiportainen vaihteisto, rumpujarrut ja halkaisijaltaan lähes metriset renkaat.
Royale oli suuri mutta nopea
Bugatti tiesi, että yhdysvaltalaiset pitivät kookkaista autoista, ja hän osti oman autonsa malliksi suurimman yhdysvaltalaisen auton, jonka onnistui löytämään: Packard 236 Second Series Eightin.
Koeajettuaan Packardin ja tutkittuaan sen läpikotaisin Bugatti purki auton korin ja asensi sen uuteen prototyyppiinsä. Sitten hän vei prototyypin koeajolle ja kiihdytti yli kolmen tonnin painoisen auton 200 kilometrin tuntinopeuteen.
Mutkistakin auto selviytyi huimalla 160 kilometrin tuntinopeudella. Auto täytti Bugattin tiukat vaatimukset, ja hän oli valmis esittelemään sen maailmalle.
Sunnuntaina 15. heinäkuuta 1928 vasta-avatulla Nürburgringin kilparadalla Saksassa pidettiin suuret kilpa-ajot, joita oli kokoontunut katsomaan 90 000 ihmistä.
Bugattin tulo rata-alueelle varasti täysin yleisön huomion kilpailulta. Brittiläinen kilpa-ajaja Tim Birkin kuvaili Bugattin tuloa myöhemmin näin: ”Yleisö alkoi velloa levottomasti, kun jokin yritti tunkeutua väkisin ihmisjoukon läpi. Sitten hälinä laantui, ja hämmentyneiden saksalaisten keskeltä lipui esiin kerrassaan upea auto, jonka ohjauspyörän takana istui Ettore Bugatti kuin Rooman keisari konsanaan.”
Ajatus esitellä uusi auto yleisölle Nürburgringissä oli röyhkeä mutta nerokas. Paikalla olivat kaikki Euroopan raharikkaat, autoteollisuuden johtohenkilöt ja merkittävimmät urheilutoimittajat.
Bugatti ei missään muualla olisi voinut saada uudelle autolleen niin paljon huomiota kuin Nürburgringissä, ja hän oli varma, että uusi auto suorastaan revittäisiin hänen käsistään.
Lehdet kirjoittivat Royalesta haltioituneesti, ja Bugatti ilmoitti itsevarmasti, ettei autoa esiteltäisi autonäyttelyissä, kuten yleensä oli tapana. Hän aikoi rakentaa Royalea tasan 25 kappaletta ja uskoi auton käyvän hyvin kaupaksi sen tähtitieteellisen korkeasta hinnasta huolimatta.
Royale maksoi puoli miljoonaa frangia eli kaksi kertaa Rolls-Roycen verran. Nykyrahassa summa vastaa yli 800 000 euroa – ilman autoveroa.