Amerikkalaisen C-47-sotilaskoneen potkurimoottorit jyrisivät raskaasti koneen kaartaessa hitaasti kohti Berliinissä sijaitsevaa Tempelhofin lentokenttää.
Koneessa istui Yhdysvaltain Saksan-ilmavoimien ylipäällikkö kenraali William Tunner. 14 päivää aikaisemmin hän oli saanut vastuulleen laajan lento-operaation avustusten toimittamiseksi Länsi-Berliiniin.
Päivä oli 13. elokuuta 1948, ja neuvostojoukot olivat saartaneet kaupunkia lähes kaksi kuukautta. Sinne pääsi vain kolmea ilmakäytävää pitkin. Tunnerin kone eteni niistä eteläisintä, ja sen edessä ja takana lensi C-47-koneita satojen kilometrien pituisessa jonossa.

Amerikkalaiset ja brittiläiset lentäjät toimittivat avustuksia 24 tuntia vuorokaudessa.
Yhtäkkiä jokin meni vikaan. Yksi kuljetuskoneista osui Tempelhofin lyhyen kiitoradan reunaan ja syttyi tuleen. Liekit löivät kaikkialle, kun seuraava kone jo laskeutui ja joutui tekemään väistöliikkeen täydessä vauhdissa. Sen eturengas räjähti, kone kääntyi poikittain kiitoradalle ja pysähtyi siihen.
Samalla kolmaskin kone oli jo laskeutumassa. Onnettomuuskoneet ja paikalle kiirehtivä pelastusmiehistö tukkivat kuitenkin kiitoradan. Kone joutui kääntymään sivuun ja laskeutumaan kiitoradan viereen epätasaiselle pinnalle.
Kiitoradalla vallitsi täydellinen kaaos, ja Tempelhofin lennonjohtotorni määräsi kaikki koneet ilmaan kiertämään kenttää, kunnes laskeutuminen olisi mahdollista. Syntyi pitkä jono, ja tilanne muuttui yhä hermostuttavammaksi, kun koneita ilmestyi jatkuvasti lisää.
William Tunner oli kauhuissaan. Hän komensi kaikki lentäjät keskeyttämään tehtävänsä ja palaamaan tukikohtiinsa muualle Länsi-Saksaan niin sanottua paluukäytävää pitkin.
Berliinin ilmasilta pysähtyi ensimmäisen ja ainoan kerran. Tempelhofin tapahtumien jälkeen William Tunner palasi kirjoituspöydän ääreen kehittelemään suunnitelmaa, joka turvasi entisen pääkaupungin huollon ilmateitse.
Kiista Berliinin tulevaisuudesta
Berliini oli jaettu toisen maailmansodan jälkeen neljään vyöhykkeeseen, jotka olivat amerikkalaisten, brittiläisten, neuvostoliittolaisten ja ranskalaisten joukkojen valvonnassa. Kolme vuotta sodan päättymisen jälkeen voittajavaltojen yksimielisyys oli enää pelkkä muisto.
Iso-Britannia, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto riitelivät kiivaasti Saksan tulevaisuudesta. Neuvostoliitto halusi Saksaan tiukkaa taloudellista ja poliittista kontrollia, jotta maa ei pääsisi vahvistumaan liikaa, kun taas Yhdysvallat ja Iso-Britannia halusivat auttaa Saksaa pääsemään osalliseksi sodanjälkeisestä nopeasta talouskasvusta.
Erimielisyyksiä ei pystytty sopimaan, ja läntiset suurvallat päättivät lopulta ottaa valvontaansa kuuluvilla Saksan vyöhykkeillä – tulevassa Länsi-Saksassa – käyttöön uuden valuutan, D-markan.

Saksalaiset lukivat lehdestä uuden D-markan käyttöönotosta Berliinissä. Samana päivänä Neuvostoliitto sulki pääsyn Berliiniin.
Uuden valuutan tarkoitus oli hillitä sodan jälkeen raivonnutta inflaatiota, lisätä luottamusta talouteen ja jouduttaa tuhoutuneen maan jälleenrakennusta.
Neuvostojohto oli raivoissaan länsivaltojen omapäisyydestä, joka soti kaikkia heidän vaatimuksiaan vastaan. Stalin päätti siksi painostaa liittoutuneita sulkemalla Berliinin länsiosan.
Pääkaupunki sijaitsi Neuvostoliiton vyöhykkeen keskellä 175 kilometrin päässä vyöhykerajasta, ja saarto uhkasi näännyttää Länsi-Berliinin yli kaksi miljoonaa asukasta nälkään.
Neuvostoliitto saartoi Berliinin
12. kesäkuuta neuvostojoukot sulkivat Berliiniin johtavat moottoritiet. Yhdeksän päivää myöhemmin suljettiin loput maanteistä, ja 24. kesäkuuta lakkautettiin kaikki kaupunkiin johtanut junaliikenne.
Samalla Neuvostoliitto ilmoitti, ettei se aikonut toimittaa ruokaa Berliinin länsiosiin. Länsi-Berliini oli täysin saarrettu. Yhdysvaltain johto reagoi saartoon nopeasti.
Presidentti Truman ilmoitti Neuvostoliitolle lähettämässään kirjeessä, että kuljetuskoneet käyttäisivät vastedes kolmea 32 kilometrin levyistä ilmakäytävää hätäavun toimittamiseksi Berliiniin. Ilmakuljetuksia päätettiin käyttää, koska ne saattoi pysäyttää vain yhdellä keinolla.
Neuvostojoukkojen olisi pitänyt ampua avustuskoneet alas, mikä olisi saattanut johtaa uuteen maailmansotaan. Kaksi päivää saarron aloittamisen jälkeen 32 C-47-kuljetuskonetta nousi Yhdysvaltain vyöhykkeellä sijaitsevalta Wiesbadenin lentokentältä.
Tärkeimmät koneet

U.S.A.F. – Douglas C-47
Leveys: 29,11 m
Pituus: 19,43 m
Lasti: 3,5 tn

U.S.A.F. – DC-4
Leveys: 35,8 m
Pituus: 28,6 m
Lasti: 10 tn

R.A.F. – BOAC Avro York
Leveys: 31,1 m
Pituus: 23,9 m
Lasti: 12 tn

R.A.F. – Handley Page
Leveys: 34,5 m
Pituus: 24,8 m
Lasti: 17 tn
Ne lensivät Berliinin Tempelhofiin ja veivät berliiniläisille 80 tonnia maitotuotteita ja lääkkeitä.
Kaksi päivää myöhemmin britit liittyivät mukaan avustustoimintaan, ja seuraavina viikkoina Berliiniin lennätettiin päivittäin 1 000 tonnia tarvikkeita. Kuljetukset eivät kuitenkaan riittäneet.

Miljoonatta hiilisäkkiä lastataan koneeseen. Berliiniin kuljetettiin päivittäin vähintään 3 475 tonnia hiiltä ja bensiiniä.
Länsiberliiniläiset käyttivät päivittäin
- 646 tonnia jauhoja ja vehnää
- 125 tonnia ohraa
- 64 tonnia rasvaa
- 109 tonnia lihaa ja kalaa
- 180 tonnia perunoita
- 180 tonnia sokeria
- 11 tonnia kahvia
- 19 tonnia maitojauhetta
- 5 tonnia täysmaitoa lapsille
- 3 tonnia tuorehiivaa
- 144 tonnia vihanneksia
- 38 tonnia suolaa
- 10 tonnia juustoa
Päivittäinen tarve oli vähintään 1 500 tonnia ruokaa ja 3 475 tonnia hiiltä ja bensiiniä. Toimitusten lisäämiseksi lentäjät määrättiin työskentelemään ympäri vuorokauden. Koneet pysähtyivät vain lastaamista ja purkamista varten.
Näin myös kenttähenkilökunnan oli työskenneltävä yhtäjaksoisesti.
Miehistön väsymys alkoikin pian näkyä tuhoisin seurauksin. Jo kymmenen päivän kuluttua ensimmäinen kone putosi kadulle Berliinissä. Turmassa saivat surmansa kaksi amerikkalaislentäjää ja yksi siviilihenkilö.

Ilmasillan ensimmäinen onnettomuus tapahtui 5. heinäkuuta 1948. Kolme ihmistä kuoli, kun C-47-kone syöksyi keskelle katua matkallaan Tempelhofin lentokentälle.
Ilmasilta laajeni
Kun lentoja oli tehty kuukauden verran onnettomuuksien ja kaaoksen merkeissä, amerikkalaiset ja britit tajusivat, että ilmasiltaa tarvittaisiin vielä pitkään. Neuvostojoukot pitivät Berliiniä edelleen otteessaan, ja Länsi-Berliinin ruokavarastot olivat vähitellen tyhjenemässä.
Nyt oli voimannäytön aika. Operaatio Vittlesin – kuten ilmasiltaa nyt kutsuttiin – oli laajennuttava huomattavasti. William Tunner ryhtyi johtamaan lentoja 29. heinäkuuta.
Tunner oli kunnostautunut vastatessaan toisen maailmansodan aikana elintärkeän ilmasillan ylläpitämisestä saarretuille kiinalaisjoukoille.

Ilmasillasta vastasi kenraali William Tunner, joka oli jo aiemmin organisoinut vaativia lento-operaatioita.
Ihmeidentekijä pelasti Berliinin
Kenraali William Tunner tuli kuuluisaksi Himalajan vuoriston yli kehittämästään ”ilmasillasta”, jota pitkin amerikkalaislentäjät kuljettivat toisen maailmansodan aikana aseita ja ruokaa saarretuille kiinalaisjoukoille.
Tunner siirtyi Berliinin ilmasillan johtoon 28.7.1948. Hänen lentosuunnitelmansa auttoi välttämään onnettomuuksia ja toimittamaan saarretuille länsiberliiniläisille kylliksi tarvikkeita.
Muutamaa vuotta myöhemmin hän johti amerikkalaisten ilmakuljetuksia Korean sodassa ennen kuin jäi eläkkeelle armeijasta vuonna 1960.
Ensimmäiseksi hän järjesti säännölliset lennot. Vuorokaudessa on 1 480 minuuttia, ja Tunner asetti tavoitteeksi, että lentokoneita laskeutuisi joka kolmas minuutti.
Samaan aikaan kuin Neuvostoliitto uhkaili ampua länsivaltojen koneita alas, liittoutuneet tehostivat lentotoimintaa.
Säännöt vähensivät onnettomuuksia
Lentäjät olivat lentäneet kahta ilmakäytävää Berliiniin ja kolmatta takaisin. 13. elokuuta sattuneiden onnettomuuksien jälkeen Tunner säilytti kolme lentokäytävää ennallaan, mutta laskeutumiskäytäntöjä muutettiin.
Vastedes jokainen kone sai yrittää laskeutumista Berliiniin vain kerran. Jos se ei onnistunut, lentäjän oli saman tien poistuttava käytävästä. Järjestelyn tarkoituksena oli lyhentää seuraavien koneiden odotusaikaa ja säästää samalla aikaa ja polttoainetta.
KARTTA: Näin ilmasilta toimi





Yksinkertainen tutkajärjestelmä tuki ilmasiltaa
Ilmassa tapahtuvien törmäysten välttämiseksi kuljetuslennot Länsi-Berliiniin tehtiin kahta vakituista ilmakäytävää pitkin. Toimitettuaan lastinsa perille lentäjä suuntasi takaisin paluukäytävää pitkin. Joukko tutkamajakoita ohjasi koneet turvallisesti tukikohdasta toiseen.
Keltainen ja sininen linja: Lentoreitti Berliiniin
Vihreä linja: Lentoreitti Berliinistä
1
Nousun jälkeen vyöhykkeen rajan tuntuman radiomajakka ohjasi koneet lentojonoon. Niille ilmoitettiin lentonopeus ja -korkeus niin, että koneita saapui kolmen minuutin välein.
2
Lentäjät saivat yrittää laskeutumista kerran. Jos se ei onnistunut, koneen oli palattava takaisin.
3
Paluulennoille oli varattu yksi väylä.
4
Koneiden päästyä Länsi-Saksan radiomajakoiden kohdalle ne ohjattiin lähimmälle vapaalle lentokentälle.
Lentäjien ei enää tarvinnut poistua koneistaan Berliinin lentokentällä. Oli tärkeää, että operaatio pysyi taukoamatta liikkeessä, jotta käytössä olleet resurssit pystyttiin hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti.
Seuraavaksi Länsi-Saksan puolelle pystytettiin joukko tutkamajakoita. Lentäjille ilmoitettiin lentokorkeus, nopeus ja päämäärä vasta kun he olivat ohittaneet majakan. Näin laskeutumiset tapahtuivat tasaisin väliajoin ja onnettomuudet vähenivät. Paluumatkalla tutkamajakat ohjasivat lentäjät sille lentokentälle, jolla oli vähiten liikennettä.
Tutkasignaali ohjasi esimerkiksi Wiesbadenin ja Rhein-Mainin lentokentiltä lähteneet amerikkalaiskoneet Frankfurtin-Berliinin käytävään.
Kun lentäjä oli saanut yhteyden kenttähenkilökuntaan, hänen piti ensin ohjata konetta oikealle ja sitten taas takaisin, jotta lennonjohtajat tunnistaisivat sen tutkassa. Sen jälkeen koneelle ilmoitettiin sen paikka ilmasillassa, niin että pysyttiin kolmen minuutin aikataulussa.
Saksalaiset juhlivat sotilaskoneita
Yksinkertaisten mutta tehokkaiden ohjeiden ansiosta onnettomuudet vähenivät merkittävästi. Ilmasiltaa käyttävien koneiden määrää voitiin lisätä turvallisuuden vaarantumatta.
Päivittäisten lastien määrä kasvoi jatkuvasti, ja syyskuussa 1948 Berliiniin saapui joka päivä yli 3 000 tonnia avustuksia. Berliinin asukkaat ottivat nyt sotilaskoneet vastaan riemuiten.

Gail S. Halvorsen sitoi suklaata pieniin laskuvarjoihin ja heitti paketit lapsille lentokoneestaan.
Rusinapommittajat lasten ilona
- heinäkuuta 1948 joukko lapsia tuli ilmavoimien luutnantti Gail S. Halvorsenin juttusille Tempelhofin lentokentällä. Hän lupasi heittää lapsille makeisia koneestaan seuraavana päivänä, jolloin hän lentäisi taas Berliiniin.
Sitä varten Halvorsen kiinnitti kolmeen nenäliinaan pieniä rusina- ja suklaapakkauksia ja heitti ne lupauksensa mukaan riemuitseville lapsille Tempelhofin lähistölle.
Huhu herkuista levisi nopeasti, ja lapsia alkoi kerääntyä paikalle toivoen nappaavansa yhden pienistä paketeista. Niistä tuli pian suurmenestys, ja Gail S. Halvorsenista tuli pieni kuuluisuus.
Amerikkalainen makeistehdas Hershey’s päätti ryhtyä sponsoroimaan pommittajia. Kolmen kuukauden kuluttua seitsemän konetta oli nimitetty ”rusinapommittajiksi”, joille useat vapaaehtoiset pakkasivat pieniä laskuvarjoja.
Parhaimmillaan päivässä pudotettiin 6 000 pakettia lasten omassa ”Operation Little Vittlesissä”.
Kenraali Tunnerin sääntöjen ansiosta maailman suurin avustusoperaatio toimi täsmällisesti. Poliittista ratkaisua tilanteeseen ei kuitenkaan ollut näkyvissä.
Suurvallat pitivät useita tuloksettomia kokouksia, ja 4. lokakuuta 1948 asia siirtyi YK:n turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi.
Kolmen viikon neuvottelujen jälkeen neuvoston pienemmät jäsenet esittivät Berliinin tilanteen normalisoimiseksi päätöslauselmaa, jossa Neuvostoliittoa vaadittiin lopettamaan saarto. Neuvostoliitto käytti veto-oikeuttaan, eikä ehdotusta toteutettu.
Miljoonan tonnin raja saavutettiin
Talven hämärtyessä ei näkynyt merkkiäkään ratkaisusta Berliinin tilanteeseen. 7. joulukuuta Berliiniin avattiin kolmas lentokenttä, Tegel, joka oli rakennettu kolmessa kuukaudessa. Uutenavuotena ilmasilta tavoitti merkittävän rajan: 100 000 lentoa, joilla oli kuljetettu yhteensä 700 000 tonnia avustuksia.
Vuosi 1949 jatkui siitä mihin 1948 oli päättynyt. Ilmasilta kasvoi jatkuvasti, ja Tegelin lentokenttä oli auttanut lisäämään avustusten määrää. Helmikuussa se ylitti jo miljoonan tonnin rajan.
Vähitellen Berliinin kolmelle lentokentälle oli toimitettu niin paljon ruokaa, lääkkeitä ja hiiltä, että kaupunkilaisilla ei ollut puutetta mistään. Ilmasillan toiminta huipentui pääsiäissunnuntaina 16. huhtikuuta 1949, kun niin sanotussa pääsiäisparaatissa lentokoneet toimittivat Berliiniin yli 13 000 tonnia avustuksia. Se oli kolme kertaa enemmän kuin kaupunkilaisten todellinen tarve.
Lentoja minuutin välein
Varsinaisena voimannäyttönä Länsi-Berliiniin laskeutui lentokone vuorokauden jokaisena minuuttina. Yhdysvallat ja Iso-Britannia kykenivät Tunnerin johdolla tekemään mahdottomasta totta: huoltamaan miljoonakaupunkia lentoteitse vaikka loputtomiin.
Jokainen laskeutunut länsiliittoutuneiden kone oli voitto Yhdysvalloille ja Isolle-Britannialle, ja Neuvostoliiton arvovalta väheni päivä päivältä. Neuvostoliiton johto harkitsi avustuslentojen pysäyttämistä sotilaallisesti, mutta Naton perustamisen jälkeen 4. huhtikuuta 1949 se ei uskaltanut ajautua sotaan liittoutuman kahtatoista jäsenmaata vastaan.
Niinpä neuvostojohtajat turvautuivat diplomatiaan. Suurvallat alkoivat neuvotella, ja päiväkausien neuvottelut päättyivät lopulta sopimukseen länsiliittoutuneiden ehdoilla.

Toukokuun 12. päivän vastaisena yönä 1949 tasan kello 12 Neuvostoliiton rajajoukot avasivat jälleen Länsi-Berliinin rajapuomit.
Neuvostoliittolaisten taistelutahto oli hiipunut vuoden kestäneen hermosodan ja nöyryytysten jälkeen, ja 4. toukokuuta, tasan neljä vuotta natsi-Saksan antautumisen jälkeen, maailmansodan voittajavallat sopivat, että Berliinin saarto lopetetaan viikon kuluessa.
Keskiyöllä 12. toukokuuta neuvostojoukot avasivat jälleen Länsi-Berliiniin johtavat rautatiet ja maantiet.
Kello 5.32 ensimmäinen juna ylitti kaupungin rajan, ja muutaman tunnin kuluttua se lähti Länsi-Saksan suuntaan täynnä ihmisiä, jotka eivät olleet voineet poistua pääkaupungista kokonaiseen vuoteen. Ilmasillan aika oli ohi.

Muutama tunti rajan avaamisen jälkeen ensimmäiset kuorma-autot saapuivat Berliiniin juhlivan väkijoukon keskellä.
Kylmä sota jakoi Berliinin
Ilmasilta merkitsi länsiliittoutuneiden moraalista voittoa, mutta taistelu Berliinistä jatkui vielä 41 vuotta.
Vaikka Länsi-Berliini avautuikin uudelleen liikenteelle, kaupunki oli seuraavat 40 vuotta koko kylmän sodan ajan Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton johtajien kiistakapula.
Koska kaupunki sijaitsi keskellä kommunistista Itä-Saksaa, se oli suurvaltataistelujen etulinjassa.
Vuonna 1961 Neuvostoliitto alkoi rakentaa muuria Länsi-Berliinin ympärille, ja jaetusta kaupungista tuli Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton vastakkainasettelun symboli, kunnes muuri purettiin vuonna 1989.