Bambu: Kiinan vihreä kulta

Kiinalaiset ovat vuosituhansien ajan käyttäneet bambua raaka-aineena muun muassa aseissa, taloissa ja jopa riippusilloissa. He kehittivät bambusta keksintöjä, jollaisista Euroopassa ei osattu edes uneksia.

Kivikausi jäi Kiinassa ehkä väliin

Kiinasta on löydetty arkeologisissa kaivauksissa vain vähän esihistoriallisia kivityökaluja. Jotkut tutkijat uskovatkin niin sanottuun bambuteoriaan, jonka mukaan muinaiset kiinalaiset valmistivat työkaluja kiven sijaan bambusta.

Vuonna 2008 antropologi Metin I. Eren halusi selvittää, olisivatko muinaiset kiinalaiset voineet käyttää bambutyökaluja kivestä tehtyjen sijaan. Hän yritti työryhmänsä kanssa valmistaa bambusta erilaisia työkaluja.

Koe osoitti, että kokematonkin käsityöläinen pystyi valmistamaan bamburuo’osta veitsiä. Tutkijat tekivät viidessä tunnissa 20 tukevaa bambuveistä, joilla pystyi leikkaamaan lihaa ja luuta. Lisäksi Erenin ryhmä valmisti puolessa tunnissa bambukeihään, jonka kaltaisilla aseilla muinaiset ihmiset olisivat voineet metsästää kookkaitakin riistaeläimiä.

Bambupurjeilla Amerikkaan asti?

Kiinan keisarin luotettu neuvonantaja amiraali Zheng He sai 1400-luvun alussa keisarilta käskyn lähteä tutkimaan maailman meriä. Tutkimusretkien tavoitteena oli alistaa koko muu maailma Ming-dynastian keisarien valtaan. Zheng He tekikin vuosina 1405–1433 seitsemän pitkää löytöretkeä lähes kaikkiin tunnetun maailman kolkkiin. Jotkut historiantutkijat uskovat, että kiinalainen purjehti Amerikkaan asti vuonna 1421 eli 71 vuotta ennen Kolumbusta.

Zheng Hen johtamaan laivastoon kuului noin 250 alusta, joiden keskeiset osat, kuten mastot ja purjeet, oli valmistettu lujasta bambusta.

Zheng Hen retkikunnan tärkein alustyyppi oli niin sanottu džonkki. Toisin kuin eurooppalaisissa laivoissa, joissa käytettiin suuria pellavakankaasta ommeltuja purjeita, džonkkien purjeet koostuivat pienistä, yhteenpunotuista bambumatoista.

Kiinalaisten purjeilla oli monia etuja eurooppalaisten suuriin, yhtenäisiin kangaspurjeisiin verrattuna. Esimerkiksi niiden laskemiseen tarvittiin vähemmän miehiä, sillä yleensä ne rullautuivat itsestään kasaan, kun miehistö irrotti köydet. Bambupurjeiden avulla laivaa voitiin myös ohjata tarkemmin, koska bambupunos on kangasta lujempaa ja joustavampaa.

Lisäksi bambupurjeet olivat kestäviä ja helppoja pitää kunnossa, sillä useista pienistä bambumatoista koostuvat purjeet eivät yleensä repeilleet myrskyssä. Jos purjeeseen kuitenkin sattui tulemaan reikä, miehistö saattoi helposti vaihtaa vain repeytyneen osan uuteen eikä heidän tarvinnut ottaa koko purjetta alas mastosta.