Westfieldin tykki oli amiraali John Dahlgren­in suunnittelema. Sillä saattoi ampua 2,5 kilometrin päähän.

Yhdysvaltain sisällissodan aikainen tykki löytyi sotalaivan hylystä

Sotalaiva USS Westfield upposi vuonna 1863. Merenpohjasta nostetusta hylystä on löytynyt muun muassa valtava tykki ja arkisia käyttöesineitä.

Jättiläistykki

Yhdysvaltalaiset arkeologit ovat löytäneet satoja esineitä sotalaiva USS Westfieldin hylystä, joka nostettiin merenpohjasta läheltä Galvestonin saarta Texasin edustalla vuonna 2009. Esineiden joukossa on muun muassa lähes neljä metriä pitkä tykki, jolla saattoi ampua jopa 2,5 kilometrin etäisyydellä olevaan kohteeseen.

"Se on oikea jättiläinen!" sanoi Westfield-hankkeen johtaja Justin Parkoff Houston Chronicle -sanoma­lehdelle. Parkoff työskentelee Texas A&M- konservointilaborato­riossa, jossa on meneillään ­tykin ja useiden muiden laivan osien ja esineiden restaurointi.

USS Westfield upotettiin vuonna 1863 Texasin rannikolla.

Laivan räjähdys tappoi merimiehiä

Westfield oli pohjoisvaltioiden siviilikäytöstä sotalaivaksi muuttama alus, joka ajoi matalikolle etelävaltioiden hyökätessä Galvestoniin 1. tammikuuta 1863. Kapteeni ei halunnut aluksen päätyvän etelävaltioiden haltuun, joten hän määräsi sen upotettavaksi räjähteillä. Valitettavasti räjähdys tapahtui ennakoitua aiemmin ja tappoi kapteenin sekä 12 miehistön jäsentä.

Parkoffin mukaan kaikkia alueelta löydettyjä luunkappaleita kohdellaan sen vuoksi kunnioittavasti ja ne lähetetään analysoitavaksi, jotta voidaan selvittää, onko kyse miehistön jäännöksistä.
Restauroinnin päätteeksi esineet asetetaan näytille.

Ehkä sinua kiinnostaa...