Saksalaissotilaat valmistelevat V1:tä laukaisuun Pohjois-Ranskassa. Ohjuksen lentomatka sieltä Lontooseen kesti 48 minuuttia.

V1 terrorisoi Lontoota

Hitler haaveili uudesta ihmeaseesta, joka pelastaisi Kolmannen valtakunnan uhkaavalta tappiolta. Hänen valttinaan oli V1-ohjus, joka ylsi Pohjois-Ranskasta Lontooseen asti.

tiistai 17. syyskuuta 2013 teksti Boris Koll

V1 herätti briteissä kauhua

V1 oli Hitlerin kosto siitä, että britit olivat pommittaneet Saksan suurkaupunkeja. Lentävä pommi herätti juuri sellaista kauhua, jota Hitler oli toivonut. Ohjusiskut olivat summittaisia, ja kuka hyvänsä saattoi joutua niiden uhriksi. Ohjuksen kova ääni oli omiaan lisäämään kauhua. V1 piti kovaa meteliä, joka loppui muutaman sekuntia ennen osumaa, kun moottori sammui.

Halpatuotannolla ei saatu kestävää lopputulosta

V1 oli tekninen läpimurto, ja lentävä pommi oli aikanaan nykyaikaisen risteilyohjuksen esiaste. Tuhoisa ihmease oli kuitenkin myös nopeasti valmistettu halpatuote. Esimerkiksi moottori oli liian tehokas heikkoon runkoon, ja voimakas tärinä sai ohjuksen usein hajoamaan kappaleiksi jo ennen kohdetta tai siivet irtoamaan.

V1 muutettiin itsemurhakoneeksi

70 lentäjää ilmoittautui vapaaehtoisiksi V1:n miehitettyyn versioon. Itsemurhalennot oli tarkoitus suunnata tärkeimpiin kohteisiin. Suunnitelma pöyristytti monia Luftwaffen päälliköitä, mutta harva uskalsi vastustaa Hitleriä sodan kaaoksen keskellä. Albert Speer onnisui vakuuttamaan Hitlerin siitä, että itsemurhapommitus olisi Saksan sotilasperinteiden vastainen teko. Miehitettyä versiota käytettiin kuitenkin mallikappaleena rakennettaessa Japanin itsemurhakonetta Kawanishi Baikaa.

Haluatko lukea lisää V1-ohjuksesta? Lehden tilaajana pääset lataamaan koko artikkelin Hitlerin mullistavasta aseesta.

Etkö ole vielä tilaaja?
Tilaa lehti, niin saat käyttöösi historianet.fi-sivuston koko sisällön

Ehkä sinua kiinnostaa...