Gloumouth1

Yhdysvaltain laskuvarjojoukkojen salainen ase löytyi

Muistatko tv-sarjan Taistelutoverit? Laskuvarjojoukkojen taskukokoisen pikku apurin löytäminen on herättänyt paljon huomiota.

”Klik” – ja sitten ”klik-klik”. Tuollaisia ääniä saattoi kuulua pimeydessä Normandian maihinnousun aikaan vuonna 1944, kun liittoutuneiden laskuvarjojoukkoja pudotettiin vihollislinjojen taakse Normandiassa. Sotilaat käyttivät pimeässä apunaan naksuttimia – joita kutsutaan englanniksi myös sanalla cricket eli sirkka – tunnistaakseen omat joukot vihollisista. Yhteen naksaukseen vastattiin kahdella.

Naksuttimia valmistanut brittiläinen ACME julisti vuonna 2019 etsivänsä alkuperäisiä Normandian ”sirkkoja”.

Sodasta säilyi vain muutama naksutin, sillä sotilaiden tuli hävittää laite 24 tunnin päästä saapumisestaan.

Kaksi brittiläistä sotaveteraania on nyt löytänyt yhden tällaisen harvinaisuuden.

Kenraali Eisenhower tarkasti laskuvarjojoukkoja, jotka lähetettiin Ranskaan naksutin taskussaan.

© Library of Congress

Harvinainen naksutin ei päässyt Ranskaan asti

Naksutin löytyi Britanniasta läheltä Aldbournea, joka sijaitsee 120 kilometriä länteen Lontoosta. Yhdysvaltain 101 maahanlaskudivisioona, joka tunnetaan mm. Taistelutoverit-sarjasta, harjoitteli siellä ennen Normandian maihinnousua.

Naksuttimet kehitettiin vuoden 1943 Sisilian maihinnousun jälkeen, kun maahanlaskujoukot huomasivat tarvitsevansa tavan tunnistaakseen toisensa vihollisen huomaamatta. Naksutin on pieni ja kevyt kantaa mukana.

Britanniasta tehty löytö on harvinainen siinäkin mielessä, että se on ainoa löydetyistä naksuttimista, joka on valmistettu kierrätysmetallista.