Wikimedia Commons
Hurricane.

Ukrainasta löytyi toisen maailmansodan aikaisia kätkettyjä hävittäjiä

Ukrainalaisesta metsästä löytyi kahdeksan brittiläisen Hurricane-hävittäjät maahan haudatut jäänteet. Asiantuntijat uskovat, että hävittäjät oli lainattu Neuvostoliitolle toisessa maailmansodassa, mutta niitä ei koskaan palautettu.

Ukrainalaiset pomminraivaajat tutkivat hiljattain Kiovan eteläpuolella sijaitsevaa metsää saatuaan tiedon sieltä löydetystä sodan aikaisesta räjähtämättömästä pommista.

Pommin lisäksi metsästä löytyi muistoja edellisestä sodasta. Pomminraivaajat löysivät metsästä kahdeksan brittiläisen Hawker Hurricane -hävittäjän jäänteet, jotka oli haudattu maahan toisen maailmansodan aikana tai pian sen jälkeen.

Nyt löydetyt kahdeksan hävittäjää olivat vain murto-osa niistä noin 3 000:sta Hurricane-hävittäjästä, jotka vietiin Britanniasta Neuvostoliittoon vuosina 1941–1944 osana liittoutuneiden ja Neuvostoliiton välistä Lend-Lease-ohjelmaa.

Pian sodan jälkeen alkoi liikkua huhuja, joiden mukaan Neuvostoliitto mieluummin romutti lentokoneet kuin palautti ne Britannialle. Nyt tehty löytö tukee huhujen todenperäisyyttä.

Lentokoneet oli purettu varaosiksi

Pomminraivaajat ottivat yhteyttä kiovalaiseen museoon, joka alkoi oitis kaivaa vanhoja hävittäjiä esiin.

Pian kävi ilme, ettei koneita ollut ammuttu alas taistelussa, vaan ne oli haudattu metsään sen jälkeen, kun niistä oli poistettu kaikki vähänkään arvokas, kuten moottorit, konekiväärit, radiot jne.

”On hyvin harvinaista löytää tällaisia lentokoneita Ukrainasta. Tämä on merkittävä löytö ilmailuhistoriamme kannalta, koska täältä ei ole aiemmin löydetty Lend-Lease-lentokoneita”, kertoo kaivauksia johtanut entinen lentäjä Oleks Shtan.

Valerii Romanenko Ukrainan kansallisesta ilmailumuseosta täydentää: ”Hurricanet ovat osoitus Britannian tärkeästä tuesta toisen maailmansodan aikana samaan tapaan kuin se antaa meille nytkin arvokasta apua.”

Hurricane.

Koneet olivat haudattuna maan alla lähes 70 vuotta, mutta niiden metallirunko on edelleen suhteellisen hyvässä kunnossa.

© National Aviation Museum of Ukraine