Alan Wilson

Tragedia: Lentävä linnoitus tuhoutui näytöksessä

Yleisö katseli järkyttyneenä, kun hävittäjä törmäsi ilmassa toisen maailmansodan ehkä kuuluisimpaan pommikoneeseen.

Dallasissa Texasissa järjestettiin lentonäytös toisen maailmansodan yhdysvaltalaisten lentäjien kunniaksi, mutta päivä päättyi traagisesti.

Toisen maailmansodan aikaisen hävittäjän oli tarkoitus saattaa legendaarista ”Lentävää linnoitusta”, mutta se törmäsikin tähän ilmassa.

Bell P-63 Kingcobra -hävittäjälentokone osui pommikoneeseen niin suurella voimalla, että pommikone katkesi kahtia ohjaamon kohdalta. Molemmat koneet putosivat maahan ja räjähtivät.

Koko B-17 Flying Fortressin seitsenhenkinen miehistö sekä hävittäjän lentäjä kuolivat onnettomuudessa.

Video: Hävittäjä katkaisee pommikoneen kahtia

Video

Videot osoittavat virheen

Yhtään katsojaa ei loukkaantunut onnettomuudessa, vaikka monet olivat lähellä törmäyspaikkaa kuvaamassa.

Yleisön videoista näkee, että koneet eivät yrittäneet väistää toisiaan. Asiantuntijoiden mukaan se johtuu ehkä siitä, että hävittäjä ei nähnyt pommikonetta viimeisinä ratkaisevina sekunteina ennen törmäystä.

Bell P-63 Kingcobra on toisen maailmansodan vähemmän tunnettuja hävittäjiä. USA toimitti Kingcobria Lend-Lease sopimuksen puitteissa Neuvostoliitolle, joka käytti koneita Saksassa ja Japanissa.

© Public domain

Kingcobrassa, joita yhdysvaltalaiset lähettivät toisen maailmansodan aikana Neuvostoliittoon parituhatta kappaletta, oli tunnettu vika: näkymä ohjaamosta oli huono ja kuolleita kulmia syntyi helposti.

Lentävät linnoitukset oli rakennettu kestämään Saksan hävittäjien hyökkäyksiä pommituslennoillaan. 16 tonnia painava kone ei kuitenkaan kestänyt suoraa törmäystä ilmassa.