Ranskalaiskokki löysi räjähtämättömän kranaatin keittiöstään

Perunoita säkistä noukkineen ranskalaiskokin käteen osui toisen maailmansodan aikainen käsikranaatti.

Perunasäkistä löytyi brittiläinen käsikranaatti.

© Wikimedia

Ranskalaista kokkia odotti yllätys, kun hän kuori perunoita ja työnsi kätensä perunasäkkiin. Säkissä ei ollut vain perunoita vaan myös räjähtämätön kranaatti toisen maailmansodan ajalta.

”Hän poimi säkistä perunoita yksi kerrallaan, kun yhtäkkiä yksi niistä tuntui muita painavammalta", ravintolan omistajiin kuuluva Kévin Béatrix muistelee ja jatkaa:

”Olimme kauhuissamme, kun tajusimme, että se oli käsikranaatti!”

Brittiläinen käsikranaatti

Pahimman järkytyksen laannuttua Béatrix otti yhteyttä Ranskan santarmilaitokseen. Häntä pyydettiin lähettämään kuva kranaatista ja panemaan kranaatti ravintolan takapihalle sangon alle.

Pommiasiantuntijat pystyivät kuvan perusteella kertomaan, että kyseessä oli toisen maailmansodan aikainen brittien käsikranaatti. He rauhoittelivat ravintolan omistajia ja henkilökuntaa kertomalla, että kranaatti oli tehty vaarattomaksi.

Pomminpurkajat tulivat kuitenkin vasta kymmenen päivän päästä hakemaan 70 vuotta vanhan aseen ravintolan takapihalta viedäkseen sen turvallisempaan paikkaan.

Sodan aikaisia räjähteitä löytyy yhä Euroopasta

Kranaatti löydettiin Ranskasta La Fléchen kaupungista hampurilaisravintola Frenchie Burgersissä, ja se on todennäköisesti päätynyt perunasäkkiin pohjoisranskalaiselta pellolta perunannoston yhteydessä.

Euroopasta löytyy edelleen silloin tällöin räjähtämättömiä ammuksia toisen maailmansodan ajalta.

Esimerkiksi Saksassa Dortmundista evakuoitiin 20 000 asukasta, kun sieltä löytyi tonnin painoinen räjähtämätön pommi vuonna 2013. Pommi oli niin sanottu ”blockbuster”, joka olisi räjähtäessään voinut tuhota kaiken 1,5 kilometrin säteellä.