Neuvostoliiton omat panssarivaunut päihittivät läntiset.

Paljonko Neuvostoliitto sai sotamateriaalia?

Tarvitsiko Stalin läntistä apua toisessa maailmansodassa?

Puna-armeija voitti saksalaiset itärintamalla pääasiassa neuvostoliittolaisilla aseilla. Ne kuitenkin kuljetettiin rintamalle länsivalmisteisilla junilla ja kuorma-autoilla.

Vuonna 1941 Neuvostoliiton teollisuus valjastettiin sotatuotantoon. Aiemmin traktoreita ja vetureita valmistaneet tehtaat alkoivat valmistaa sotatarvikkeita, kuten panssarivaunuja.

Neuvostoliitto sai myös Yhdysvalloilta ja Britannialta 20 000 panssarivaunua. Ne muodostivat kuitenkin vain viidesosan Stalinin koko arsenaalista. Länsimaiset mallit olivat usein myös heikommin panssaroituja ja kömpelömpiä kuin esimerkiksi Neuvostolliiton T-34.

Neuvostoliiton sotakoneisto olisi kuitenkin ollut pulassa ilman liittoutuneiden apua. 80 prosenttia uusista vetureista ja junanvaunuista sekä 92 prosenttia rautatiekiskoista tuli lännestä.

Myöskään puna-armeijan suuret offensiivit sodan lopulla eivät olisi onnistuneet ilman apua. Sotilaita, tykkejä ja varusteita kuljetettiin etenkin yhdysvaltalaisilla kuorma-autoilla, jotka olivat laadukkaampia ja suurempia kuin neuvostovalmisteiset.

Lisäksi Neuvostoliitto sai lännestä raaka-aineita, lääkkeitä, ruokaa ja jalkineita, muun muassa 15 miljoonaa paria kenkiä.

Ehkä sinua kiinnostaa...