Norjan rannikolta löytyi 83 vuotta sitten torpedoitu sukellusvene

Norjalaisten meribiologien tehtävänä oli kartoittaa merenalaisia riuttoja maan rannikon edustalla. Yllätys oli melkoinen, kun haaviin osui tuntematon brittiläinen sukellusvene. Sukellusveneen verinen loppu voitiin lopulta selvittää.

HMS Thistle, Norge

Tutkijoiden uteliaisuus heräsi, kun he näkivät hylyn ääriviivat. Se erottui vedenalaisissa tutkakuvissa selvästi tavanomaisista kivistä ja riutoista.

© MAREANO/Institute of Marine Research/Public Domain

Norjalainen meribiologiryhmä kartoitti keväällä 2023 Pohjanmeren biologiaa ja geologiaa, ja he löysivät myös palasen [toisen maailmansodan] historiaa (https://historianet.fi/sota/toinen-maailmansota/toinen-maailmansota-alkusysays-taisteluiden-kulku-ja-paatos {"target":"_blank"}).

Yksi ryhmän tehtävistä oli tutkia merenpohjan outoja muodostumia. Juuri sellaisia löytyi Skudeneshavnin edustalta Norjan länsirannikolta. Niinpä meribiologit lähettivät kauko-ohjattavan sukellusaluksen kameroineen tutkimaan asiaa.

"En Istu yleensä videohuoneessa, kun tutkin uusia paikkoja", myönsi tehtävään osallistunut insinööri Kjell Bakkeplass.

"Mutta tällä kertaa uteliaisuuteni heräsi jo kauan ennen kuin kuvauslaitteet laskettiin veteen."

Pian ryhmän näytöille ilmestyikin kuvia pimeistä syvyyksistä, ja heidän yllätyksekseen kuvissa ei ollutkaan vedenalaisia riuttoja vaan uponnut sukellusvene.

Upotettiin Norjaa puolustaessa

Sukellusvene on nyt osoittautunut brittiläisen HMS Thistle -aluksen jäänteeksi. Se oli viimeksi yhteydessä Britannian laivastoon 9. huhtikuuta 1940.

Huhtikuun 9. päivänä 1940 kello 16.04 HMS Thistle kohtasi saksalaisen sukellusveneen U-4, ja siitä seurasi meritaistelu.

Thistle oli lähes kaksi kertaa suurempi kuin U-4 eli saksalainen malli vuodelta 1935, joka osoittautui vanhentuneeksi jo sodan alkaessa. Toisaalta saksalaiseen sukellusveneeseen ei ollut helppo osua. Thistle ampui kuusi torpedoa osumatta kertaakaan, ja lopulta U-4 pääsi niskan päälle.

Huhtikuun 10. päivänä kello 2.13 U-4 löysi brittisukellusveneen, joka latasi akkujaan meren pinnalla Länsi-Norjan rannikon edustalla. U-4 ampui kaksi torpedoa. Ensimmäinen meni ohi, mutta toinen torpedo upotti brittisukellusveneen merenpohjaan koko miehistöineen.

53 miehistön jäsentä lepää HMS Thistle:n hylyssä 160 metrin syvyydessä. Sukellusvenettä pidetään siksi sotahautana, eikä sitä enää häiritä.

Sukellusveneen lisäksi meribiologit ovat löytäneet Norjan rannikolta viisi muuta tuntematonta hylkyä. Niitä tutkitaan todennäköisesti lähivuosina.

VIDEO: Katso, miltä HMS Thistle näyttää merenpohjassa

Video