Ullstein bild Dtl./Getty Images

Miten tehokas oli Tiger-taisteluvaunu?

Tiger-panssarivaunu ehti tuhota keskimäärin 12 vihollisen taisteluvaunua ennen kuin tuli itse tuhotuksi. Lopulta voitokkuus taistelukentilläkään ei riittänyt pelastamaan teknisten ongelmien riivaamaa Tigeria.

Saksalaisten panssarivaunu Panzerkampfwagen VI Tiger oli toisen maailmansodan tunnetuimpia ja pelätyimpiä taisteluvaunuja.

Maine ylivoimaisuudesta ei ollut liioiteltu – erään selvityksen mukaan kukin Tiger ehti tehdä selvää keskimäärin kahdestatoista vihollisen panssarivaunusta ennen kuin tuli itse tuhotuksi.

Panzerkampfwagen VI Tiger

Paino noin

55 tonnia

Pituus

8,45 metriä

Panssarointi

25–120 mm

Miehistö

5

Valmistusmäärä

1 355

Panssarivaunu lähetettiin taisteluun ensi kertaa vuonna 1942, ja sen arvioitiin johtavan saksalaiset läpimurtoon tuhoamalla vihollisvaunut pitkän etäisyyden päästä.

Tiger oli varustettu 88 millimetrin panssarivaunukanuunalla, ja vaunua itseään suojasi jopa 120 millimetrin vahvuinen panssarointi.

Yleensä Tigerit koottiin 45 vaunun pataljooniin ja ne otettiin käyttöön silloin, kun taistelut olivat poikkeuksellisen vaativat.

Pelätty panssarivaunu ei ollut kuitenkaan haavoittumaton.

Tigerit kuluttivat valtavasti polttoainetta, ja ne olivat hankalia ajaa.

Ne myös hajosivat helposti epätasaisessa maastossa, ja niitä oli vaikea korjata.

Tigereiden tuotanto oli kallista, ja pelkästään yhteen vaunuun kuluneesta teräksestä voitiin valmistaa jopa 21 haupitsia.