Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mitä olivat ”Stalinin urut”?

”Stalinin uruiksi” kutsuttu BM-13 ampui jopa 16 rakettia yhtä aikaa, sitä oli vaikea paikallistaa ja pelkkä sen ääni aiheutti paniikkia.

Image Select

Hieman ennen kuin Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon vuonna 1941, Stalin antoi käskyn valmistaa suuria määriä ­toisen ­maailmansodan pelätyintä asetta BM-13:a, joka tunnettiin kotimaassaan nimellä ­Katjuša.

BM-13 koostui rivistä kuorma-­autoon kiinnitettyjä raketinlaukaisukiskoja, joilla voitiin laukaista suuri määrä raketteja kerralla ja pommittaa alueita tehokkaammin kuin perinteisellä tykistöllä.

BM-13:a käytettiin ensimmäistä kertaa saksalaisia vastaan 14. heinäkuuta 1941, ja sen rakettien ­korkea, viheltävä ääni tuli vihollisille pian tutuksi.

Sekä aseen ääni että sen ­rinnakkaiset laukaisukiskot ja raketit toivat etäisesti ­mieleen kirkkourut, joten ase sai saksalaisten keskuudessa lisänimen ”Stalinin urut”.

BM-13:n vahvuus oli erityisesti sen ketterä liikuteltavuus. Sillä pystyi suuntaamaan kerralla suuren tuli­voiman laajalle alueelle, ja se saatiin siirrettyä nopeasti uuteen asemaan, ennen kuin vihollinen ehti järjestää vastahyökkäystä.

Raketit oli suun­niteltu jättämään mahdollisimman kapea savujälki, jotta vihollinen ei saisi paikannettua, mistä ne tulivat.

Katjuša BM-13

Aseistus: 16 x 132-mm-M-13-raketti

Kantama: Noin 8,5 km

Valmistusvuosi: 1941

Tuotantomäärä: 10 000

Miehistö: 5-7

Lue myös:

Toisen maailmansodan aseet

Saksalaistutkijat epäröivät rakentaa Hitlerille atomipommia

21 minuuttia
Toisen maailmansodan aseet

Mikä oli toisen maailmansodan yleisimmin käytetty ampuma-ase?

2 minuuttia
Toisen maailmansodan aseet

Tiger-panssarivaunu ei ollut maineensa veroinen

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota