Saksalaiset nimesivät 12:n Il-2-koneen pyöreän hyökkäysmuodostelman ”kuolemanpyöräksi”. 

© Getty Images & Wikipedia

Mikä oli toisen maailmansodan yleisin lentokone?

Neuvostoliitolla oli yli 36 000 Il-2-lentokonetta, joita saksalaissotilaat kammosivat. Lentäväksi tankiksi kutsuttua konetta käytettiin etenkin panssarivaunuja ja ajoneuvoja vastaan.

tiistai 2. huhtikuuta 2019 teksti Bue Kindtler-Nielsen

Neuvostoliiton maataistelukone II-2 oli toisen maailmansodan yleisin lentokone. Niitä nousi siivilleen 36 183 kappaletta eli kuusituhatta enemmän kuin Saksan Messerschmitt Bf 109:ää. Niillä iskettiin pääasiassa maassa oleviin kohteisiin, varsinkin panssarivaunuihin ja muihin ajoneuvoihin. 

Il-2 uhkasi vain 1,5 kiloa painavine panssarintorjuntapommeineen jopa Tiger-panssarivaunuja, joiden tykkitornin yläpanssarointi oli ohut. Neuvostoliiton mukaan Il-2:t tuhosivat muun muassa satoja saksalaistankkeja Kurskin taistelussa vuonna 1943.

Kun II-2-koneita valmistava tehdas ei yltänyt tuotantotavoitteeseensa, Stalin sähkötti: ”Nämä koneet ovat puna-­armeijalle yhtä tärkeitä kuin leipä ja vesi. Tämä on viimeinen varoitukseni!”

Il-2 oli kuin lentävä panssarivaunu

Paksu panssari ja raskas aseistus tekivät Il-2:sta ”lentävän panssarivaunun”. Raskas kone oli hidas ja epätarkka, mutta suurissa muodostelmissa se oli pelottava.

Klikkaa kuvasta lentävän panssarivaunun yksityiskohtiin:

Iljušin Il-2 lukuina

Pituus: 11,6 m

Kärkiväli: 14,6 m

Tyhjäpaino: 4 360 kg

Lentoonlähtöpaino: 6 160 kg

Huippunopeus: 414 km/h

Toimintasäde: 720 km

Moottori: 1 700 hv

Miehistö: 2 (lentäjä ja taka-ampuja)

Ehkä sinua kiinnostaa...