Getty Images & Wikipedia

Mikä oli toisen maailmansodan yleisin lentokone?

Neuvostoliitolla oli yli 36 000 Il-2-lentokonetta, joita saksalaissotilaat kammosivat. Lentäväksi tankiksi kutsuttua konetta käytettiin etenkin panssarivaunuja ja ajoneuvoja vastaan.

Neuvostoliiton maataistelukone II-2 oli toisen maailmansodan yleisin lentokone. Niitä nousi siivilleen 36 183 kappaletta eli kuusituhatta enemmän kuin Saksan Messerschmitt Bf 109:ää. Niillä iskettiin pääasiassa maassa oleviin kohteisiin, varsinkin panssarivaunuihin ja muihin ajoneuvoihin.

Il-2 uhkasi vain 1,5 kiloa painavine panssarintorjuntapommeineen jopa Tiger-panssarivaunuja, joiden tykkitornin yläpanssarointi oli ohut. Neuvostoliiton mukaan Il-2:t tuhosivat muun muassa satoja saksalaistankkeja Kurskin taistelussa vuonna 1943.

Kun II-2-koneita valmistava tehdas ei yltänyt tuotantotavoitteeseensa, Stalin sähkötti: ”Nämä koneet ovat puna-­armeijalle yhtä tärkeitä kuin leipä ja vesi. Tämä on viimeinen varoitukseni!”

Il-2 oli kuin lentävä panssarivaunu

Paksu panssari ja raskas aseistus tekivät Il-2:sta ”lentävän panssarivaunun”. Raskas kone oli hidas ja epätarkka, mutta suurissa muodostelmissa se oli pelottava.