Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mikä oli toisen maailmansodan yleisin lentokone?

Neuvostoliitolla oli yli 36 000 Il-2-lentokonetta, joita saksalaissotilaat kammosivat. Lentäväksi tankiksi kutsuttua konetta käytettiin etenkin panssarivaunuja ja ajoneuvoja vastaan.

Getty Images & Wikipedia

Neuvostoliiton maataistelukone II-2 oli toisen maailmansodan yleisin lentokone. Niitä nousi siivilleen 36 183 kappaletta eli kuusituhatta enemmän kuin Saksan Messerschmitt Bf 109:ää. Niillä iskettiin pääasiassa maassa oleviin kohteisiin, varsinkin panssarivaunuihin ja muihin ajoneuvoihin.

Il-2 uhkasi vain 1,5 kiloa painavine panssarintorjuntapommeineen jopa Tiger-panssarivaunuja, joiden tykkitornin yläpanssarointi oli ohut. Neuvostoliiton mukaan Il-2:t tuhosivat muun muassa satoja saksalaistankkeja Kurskin taistelussa vuonna 1943.

Kun II-2-koneita valmistava tehdas ei yltänyt tuotantotavoitteeseensa, Stalin sähkötti: ”Nämä koneet ovat puna-­armeijalle yhtä tärkeitä kuin leipä ja vesi. Tämä on viimeinen varoitukseni!”

Il-2 oli kuin lentävä panssarivaunu

Paksu panssari ja raskas aseistus tekivät Il-2:sta ”lentävän panssarivaunun”. Raskas kone oli hidas ja epätarkka, mutta suurissa muodostelmissa se oli pelottava.

Lue myös:

Toisen maailmansodan aseet

Hitlerin pelottava tappajatankki oli kelvoton sodassa

8 minuuttia
Toisen maailmansodan aseet

Toisen maailmansodan erikoisimmat aseet

12 minuuttia
nazi jet b-17 sturmvogel
Toisen maailmansodan aseet

Näin Hitler katkaisi Myrskylinnun siivet

15 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota