Kure Maritime Museum & Ocean Exploration Trust, NOAA
Akagi-lentotukialus

Japanin laivaston ylpeys löytyi merenpohjasta

Valtava japanilainen lentotukialus Akagi oli keisarillisen laivaston ylpeys ja keskeinen palanen hyökkäyksessä Pearl Harbouriin. Japanilaiset upottivat kuitenkin pahasti vaurioituneen aluksen itse, eikä kukaan ole nähnyt sitä sen jälkeen – ennen kuin nyt.

Kun japanilaiset pommittivat Yhdysvaltain laivastotukikohtaa Pearl Harbouria joulukuussa 1941, monet koneet lähtivät Japanin laivaston suurelta lippulaivalta, IJN Akagilta. Se kuului toisen maailmansodan suurimpiin lentotukialuksiin.

Pearl Harbourin menestyksen jälkeen Akagi osallistui seuraavana vuonna Midwayn taisteluun, jossa se vaurioitui niin pahoin, että japanilaiset upottivat sen itse. Sen jälkeen kukaan ei ole nähnyt valtavaa alusta – ennen kuin nyt.

Alus paikannettiin jo vuonna 2019 kaikuluotaimella 5,5 kilometrin syvyydestä, mutta nyt japanilaisista ja amerikkalaisista arkeologeista koostuva ryhmä on ensimmäistä kertaa lähettänyt vedenalaisen dronen alukselle, joka osoittautui yllättävän hyvin säilyneeksi.

"Emme osanneet odottaa, että rakenne on säilynyt, vaikkakin vaurioituneena", kertoi tutkimusretkikunnan James Delgade. "Siinä on tunnistettavia piirteitä, jotka on helppo yhdistää tuohon tapahtumaan ja ajankohtaan (Midwayn taisteluun, toim.)."

Kaatuneita on kunnioitettava

Drone vietti syvyyksissä 14 tuntia tutkiessaan ja kuvatessaan hylkyä, ja sukellus tuotti paljon uutta tietoa sekä vahvisti aiempia teorioita.

Arkeologit näkivät muun muassa, että amerikkalaisen lentäjän pudottama 450-kiloinen pommi aiheutti katastrofaalisia vaurioita. Pommi tunkeutui kannen läpi ja syöksyi itse hangaariin, joka oli täynnä täysin panssaroituja ja tankattuja torpedokoneita. Räjähdykset ja niitä seuranneet rajut tulipalot olivat saaneet osan kannesta lähes käpertymään kokoon.

Arkeologit ovat innokkaita tutkimaan Akagia tarkemmin, mutta he ymmärtävät, että tutkimuksissa on otettava huomioon ne sadat ihmiset, jotka menettivät henkensä aluksella.

"Pidetään hiljainen hetki. Muistakaa, millaisessa paikassa tärkeässä paikassa olemme – asepalveluksen, uhrautumisen ja ihmishenkien menettämisen vuoksi", James Delgado muistutti muita tutkimusretkikunnan jäseniä, kun he saivat ensimmäisen kerran kuvia hylystä.

Katso videokuvaa Akagista meren pohjassa:

Video