Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hitlerin supertankki oli liittoutuneiden pahin painajainen

Tiger-tankki oli liittoutuneiden pahin painajainen, sillä siinä yhdistyivät lähes läpäisemätön panssarointi ja valtava tulivoima. Liittoutuneet olivat epätoivon partaalla, kunnes selvisi, että saksalaisten tankki oli itse pahin vihollisensa.

Montage: Wayne Southwell & Shutterstock

Maa tärisi panssarivaunun telaketjujen alla, kun SS-untersturmführer Michael Wittman tähysti tykkitornistaan seuraavaa kohdetta. Hänen ohjeensa miehistölle olivat lyhyitä ja ytimekkäitä, kuten ”käännä vasemmalle” ja ”maaliin sata metriä”.

Hänen vaununsa ympärillä venäläisen Kurskin kaupungin eteläpuolisella arolla parveili parituhatta muuta saksalaista ja neuvostoliittolaista panssarivaunua.

Taistelu oli jatkunut lähes keskeytyksettä siitä lähtien, kun se oli alkanut viikkoa aiemmin 5. heinäkuuta 1943.

Tilaa lehti ja saat myös digitaalisen erikoisnumeron ”Hitlerin ihmeaseet”

Kurskin taistelu oli sotahistorian suurin panssarijoukkojen yhteenotto, mutta Wittmann tunsi olonsa jokseenkin turvalliseksi vaunussaan. 28-vuotias SS-upseeri komensi ensimmäistä kertaa suuressa taistelussa tehokkainta panssarivaunua, Tiger I:tä.

Tiger I oli niin raskas, että se tuhosi kaiken tieltään. Talotkin sortuivat miltei 60 tonnia painavan panssarivaunun vyöryessä eteenpäin.

© Süddeutsche Zeitung Photo

Tiger oli vertaansa vailla

Tiger oli raskas mutta reagoi silti nopeasti. Koko panssarivaunun sai kääntymään ympäri vain muutamassa sekunnissa, ja neuvostoliittolaisten kevyemmät T34:t jäivät sille toiseksi.

Wittman onnistui tuhoamaan Tiger I:llään nopeaan tahtiin kahdeksan tankkia, kolme panssarintorjuntatykkiä sekä yhden tykistöpatterin. Taistelussa mukana olleet 70 muuta Tigeriä tuhosivat myös lukuisia vihollisen ajoneuvoja.

Venäläinen aro oli pimeän laskeutuessa täynnä hiiltyneitä ruumiita, ja sadoista tuhoutuneista ajoneuvoista tuprusi mustaa öljysavua. Noin 700 tankkia oli ammuttu hajalle.

Valtaosa niistä oli Neuvostoliiton ja Saksan keskikokoisia panssarivaunuja, sillä tappiostaan huolimatta saksalaiset eivät menettäneet juurikaan Tigereitä Kurskissa. Michael Wittmann palasi myös ehjin nahoin takaisin divisioonaansa. Hän oli juuri vakiinnuttanut maineensa Saksan kiistatta parhaana panssarivaunun johtajana.

Suuri osa ansiosta kuului kuitenkin Tiger I:lle. Panssarivaunu oli esitelty Saksan armeijalle vuonna 1942, ja se osoittautui osaavissa käsissä tuhovoimaiseksi aseeksi.

Tankki oli itse pahin vihollisensa

Tigerin menestys ei riittänyt kääntämään Hitlerin sotaonnea, ja seuraavina kuukausina monet Tigerit ajautuivat vaikeuksiin.

Saksan asevoimat yritti epätoivoisesti salata panssarivaunun tekniset ongelmat, mutta salailulla oli katastrofaaliset seuraukset.

Voit nyt lukea lisää Hitlerin vimmaisista yrityksistä voittaa toinen maailmansota uudessa digitaalisessa erikoisnumerossamme ”Hitlerin hurjat ihmeaseet”, esimerkiksi:

  • Supertankki Tiger, josta tuli liittoutuneiden pahin painajainen.
  • Rakettihävittäjä, jonka piti kääntää Hitlerin sotaonni.
  • Supertykki, jonka piti pakottaa Lontoo polvilleen.

Kun tilaat HISTORIA-lehden nyt, tilaukseen kuuluu:

  • 2 numeroa HISTORIA-lehteä – tuntikausiksi luettavaa, ja joka numerossa on takuuvarmasti artikkeli toisesta maailmansodasta.
  • Digitaalinen erikoisnumero ”Hitlerin hurjat ihmeaseet”
  • HISTORIAN online-arkisto – jossa pääset lukemaan lehden 12:ta viimeistä numeroa.
  • Valinnainen lahja – esimerkiksi hieno bluetooth-kaiutin.

Tämän kaiken saat hintaan 9,90 euroa

Lue myös:

Toisen maailmansodan aseet

Saksalaistutkijat epäröivät rakentaa Hitlerille atomipommia

21 minuuttia
Toisen maailmansodan aseet

Tiger-panssarivaunu ei ollut maineensa veroinen

1 minuuttia
Toisen maailmansodan aseet

Hitlerin pelottava tappajatankki oli kelvoton sodassa

8 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota