Veljekset Walter ja Reimar Horten rakensivat lennokkeja jo lapsena. Walterin organisointikyvyn ansiosta Reimar sai mahdollisuuden kehittää yksisiipistä lentokonetta.

Hitlerin häivehävittäjän piti voittaa sota

Toisen maailmansodan viimeisinä viikkoina yhdysvaltalaiset löysivät saksalaishangaarista tuntemattoman suihkuhävittäjän. Kone edusti niin edistynyttä tekniikkaa, että se olisi voinut muuttaa sodan lopputuloksen.

Veljekset kehittivät natseille suihkuhävittäjää

Natsi-Saksa oli häviämässä sodan, mutta kaksi saksalaisveljestä jatkoi sinnikkäästi uuraauurtavan suihkuhävittäjän kehittelyä. Koneesta oli määrä tulla sellainen, että se kykenisi pakenemaan vihollisen hävittäjiä ja piiloutumaan vastapuolen tutkilta. Maailman ensimmäinen häivekone oli Reimar ja Walter Hortenin 20 vuotta kestäneen uran kohokohta.

Häivehävittäjässä oli erikoismoottori

Kone oli niin epätavallinen, että yhdysvaltalaissotilaat eivät edes ymmärtäneet näkemäänsä, kun he huhtikuussa 1945 tunkeutuivat hylättyyn hangaariin 150 kilometrin päässä Frankfurt am Mainista. Virtaviivaiseen vihreänharmaaseen pelkältä siiveltä näyttävään koneeseen oli maalattu hakaristi. Koneen muoto toi mieleen lepakon. Siinä ei ollut lainkaan propelleja, vaan kaksi suihkumoottoria. Aivan uutta tekniikkaa edustavat moottorit oli integroitu koneen runkoon ohjaamon eri puolille.

Yhdysvaltalaiset etsivät epätoivoissaan Hitlerin uusia aseita

Sodan loppuaikoina yhdysvaltalaiset etsivät epätoivoissaan Hitlerin "ihmeaseita” eli uuteen tekniikkaan perustuvia aseita, jotka olisivat voineet kääntää voimasuhteet natsien hyväksi. Tällaisten keksintöjen ei missään tapauksessa haluttu päätyvän Saksaa idästä lähestyvän puna-armeijan käsiin. Kun hangaarin konetta verrattiin listaan, johon oli koottu saksalaisten tunnetut keksinnöt, oli selvää, että kyseessä oli suihkuhävittäjä Ho 229.

Lehden tilaajat pääsevät lataamaan itselleen koko artikkelin Hitlerin häivehävittäjästä, joka sisältää muun muassa yksityiskohtaisen kuvan koneesta.


Etkö ole vielä tilaaja?
Tilaa lehti, niin saat käyttöösi historianet.fi-sivuston koko sisällön

Ehkä sinua kiinnostaa...